Povodom “Dana Knjige”, u četvrtak 23. aprila 2015. godine, studentski eFM radio će ugostiti ljubitelje pisane riječi. Gosti – voditelji će ispuniti program čitanjem knjiga, pripovjetki i priča po slobodnom izboru. Ovom prilikom pozivaju islušatelje i posjetioce web portala eFM radija, dase pridruže u obilježavanju “Dana Knjige” i doprinesu čitanjem djela po izboru.

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. aprila svake godine kao simboličan datum u svjetskoj književnosti jer su na taj dan 1616. godine umrli Miguel de Cervantes i William Shakespeare, a sama zamisao zasniva se na katalonskom običaju poklanjanja knjiga i ruža na dan Svetog Jurja.

UN-ova organizacija za obrazovanje, nauku i kulturu UNESCO, obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava uz pomoć brojnih izdavača, knjižara, učitelja i stručnjaka za komunikacije. UNESCO želi svakoga, a posebno mlade, potaknuti na čitanje te promicati izdavaštvo i zaštitu intelektualnog vlasništva putem zaštite autorskih prava. Odluka o obilježavanju Svjetskoga dana knjige i autorskih prava donesena je na Općoj konferenciji UNESCO-a održanoj u Parizu 1995. godine.