Foto: Velija Hasanbegović

Premijera komične opere u četiri čina “Figarov pir” kompozitora Wolfganga Amadeusa Mozarta, u režiji Ivana Lea Leme, uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom će dirigovati maestra Ana Zorana Brajović, ljubitelji klasične muzike moći će pogledati u petak, 28. juna s početkom u 19.30 sati.

Nakon 1950, 1974, 1984, te 2003. godine opera “Figarov pir” peti put će biti premijerno izvedena na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.

Uloge će ostvariti: Ivan Šarić kao Figaro, Hana Salihović kao Susanna, lik grofice Rosine Almavive utjelovit će Melisa Hajrulahović Tomić, a grofa Almavivu Erol Ramadanović. Ostatak podjele čine: Amir Saračević, Denis Isaković, Amila Ravkić/Adelisa Saračević, Dajana Šegvić/Lejla Huseinćehajić/Hanadi Karić, Ileš Bečei, Siniša Markanović, te Idna Muminović/Laura Kozlinger.

Članice i članovi baletnog ansamba: Jovana Milosavljević Lovrenović, Selma Štrbo, Sabina Sokolović, Nadža Pušilo, Elio Arnoldo Villa Garcia, Hariz Šabanović, Adnan Đindo, Goran Staniškovski i Jesenko Matković.

U predstavi učestvuju solisti i hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, Balet NPS-a i Sarajevska filharmonija.

Koreografkinja je Belma Čečo Bakrač, scenografkinja Vesna Režić, kostimografkinja Amna Kunovac Zekić, asistenti dirigentice Bakir Samardžić i Alek Isaković, korepetitori Aida Mušanović Arsić i Bakir Samardžić, a dizajner svjetla Moamer Šaković.

“Svi znamo Figara. Nama je taj lik, taj frik, ta faca, taj frajer i maher, taj Figaro, poznatiji, plastičniji, intimniji, štoviše, zapamtimo ga jer pronalazimo i prepoznajemo u sebi, možda samo u naznaci ili potencijalu, taj njegov splet osobina i način djelovanja, tu njegovu inteligenciju, njegovo nepristajanje na potlačenost, poniženost, Kao i Hamlet, kao i Romeo, kao i Bond, Don Juan ili Supermen.

Mozart je komponirao za mase i milenije. Bio je inkluzivan. Bio je subverzivan, fanatičan i fantastičan. Možemo ga gledati kao kormilara mainstream trendova svog doba, ali i kao najžešćeg pripadnika neke subkulture koja prokazuje, riskira, probija, predvodi. Bio je punk. Njegov odnos s austrijskim carem Josipom II, imao je u svojoj kompleksnosti isti onaj gas i istu onu kočnicu koju ima ‘God Save the Queen’ Sex Pistolsa.

U ovoj operi Figarov pir, gledamo to dvoje slugu, to dvoje uslužnih djelatnika, to dvoje proletera, to dvoje koji su poput nas u ovim našim državama, drumovima, društvenim uređenjima i nepravednim naređenjima, gledamo ih kako se snalaze, kako nadmudruju dokone, požudne, pohlepne i pokondirene”, izjavio je reditelj opere “Figarov pir” Ivan Leo Lemo.

Prvo reprizno izvođenje zakazano je za subotu, 29. juna s početkom u 19.30 sati.

Radno vrijeme blagajne:

– Svakim radnim danom: od 9.00-15.00 sati.
– Na dan izvođenja predstave u dva termina: od 9.00-11.30 i od 15.30-19.30 sati.