Sinoć je u Narodnom pozorištu u Mostaru upriličena svečana ceremonija dodjele nagrada, a ovogodišnje 21. izdanje Međunarodnog festivala komedije „Mostarska liska“ zvanično je proglasio zatvorenim ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, prof. dr. Adnan Velagić.

Foto: Narodno pozorište Mostar

Stručni žiri na ovogodišnjem izdanju festivala „Mostarska liska“ radio je u sastavu Emir Hadžihafizbegović, Maja Lasić i Miroslav Momčilović, a Veliku lisku – Grand Prix festivala – nagradu za najbolju predstavu u cjelini dodijelili su predstavi „Realisti“ teatra Exit iz Zagreba. Veliku lisku, nagradu za najbolju režiju, plaketa Ahmed Obradović, stručni žiri je dodijelio Matku Ragužu za predstavu „Realisti“ teatra Exit iz Zagreba.

„Svaka nagrada znači jer je to potvrda nekog rada. Dobili smo nagradu za najbolju žensku ulogu, pa za režiju i za predstavu Grand Prix, to su zaista velike nagrade. Meni lično znači jako puno, zato što sam rodom iz ovog kraja. Nikada nisam ni igrao u ovom gradu, premda smo puno puta nastupali na ovom festivalu i moram priznati, što godine idu više, to mi nekako više znači doći ovdje, a još i osvojiti nagrade. Nagrada za režiju je apsolutno bitna zato što je stručni žiri koji je sastavljen od velikih stručnjaka prepoznao taj rad i rukopis, zatim i nagradio, i to znači, zapravo, meni s obzirom na to da sam glumac bez obzira što sam napravio jako mnogo predstava, ali u tom smislu znači jako puno“, istakao je umjetnički direktor teatra Exit, Matko Raguž.

Foto: Narodno pozorište Mostar

Velika liska, nagrada za najbolju glumicu festivala, pripala je Niki Ivančić, glumici teatra Exit iz Zagreba, dok je Velika liska, nagrada za najboljeg glumca festivala, dodijeljena Mariju Drmaću, glumcu Pozorišta mladih Sarajevo.

„Nagrada mi zaista mnogo znači. S prethodnim predstavama s kojima sam dolazio također sam dobivao kako Male, tako i Velike liske, glumačke liske. Lijepo je nagradu primiti, ali meni je najveća nagrada kada ja koji sam Mostarac dođem iz Sarajeva i igram ovdje, šta će i kako će meni publika da kaže, jer ću preko dlanova prepoznati njihov odnos prema mojoj igri. Kada se to desi srce mi je ogromno, a nagrada dođe kao šlag na tortu“, naglasio je glumac Pozorišta mladih Sarajevo, Mario Drmać.

Foto: Narodno pozorište Mostar

Specijalnu nagradu za nadahnut i posvećen rad stručni žiri je dodijelio ansamblu predstave „Ovaj mali život“ Narodnog pozorišta u Mostaru i Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru.

„Kolektivne i ansambl nagrade su nama jako drage nagrade, jer to pokazuje da smo svi bili na nivou zadatka, da su svi apsolutno bili punim srcem u tome i da nije bilo slabe karike“, poručila je glumica Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, Nikolina Marić.

Foto: Narodno pozorište Mostar

Žiri medija koji je radio u sastavu Zorana Pavković, Samra Tufek i Irma Ćupina dodijelio je Veliku lisku, nagradu za najbolju predstavu po izboru medija, predstavi „Ne daj se, generacijo“ Pozorišta mladih Sarajevo i udruženja Moje Pozorište.

Nakon prebrojavanja glasova publike, žiri publike koji je radio u sastavu Esma Džiho, Azemina Gubeljić, Veronika Jurišić i počasni član Zijada Zekić, dodijelio je Veliku lisku, nagradu za najbolju predstavu po izboru publike, također, predstavi „Ne daj se, generacijo“ Pozorišta mladih Sarajevo i udruženja Moje Pozorište.

Foto: Narodno pozorište Mostar

„Zahvaljujem se mostarskoj publici. Najdraža nagrada nekako uvijek bude kada publika prepozna kvalitet, naš trud i rad. Drago nam je posebno radi našeg Marija da je dobio nagradu. On je rođeni Mostarac, svakako njemu te nagrade puno znače, a naravno i nama. Dobili smo i nagradu medija, tako da su tri nagrade s jednog festivala zaista velika čast. Pozorište mladih Sarajevo nekako u kontinuitetu ima predstavu za ‘Mostarsku lisku’ i rado dolazimo u Mostar. Ove godine smo osvojili tri nagrade i stvarno smo presretni“, zaključio je direktor Pozorišta mladih Sarajevo, Ismir Fazlić.

Foto: Narodno pozorište Mostar

Nakon dodjele nagrada upriličeno je prigodno druženje u “Pozorišnoj kafani”.