Direktori i direktorice pozorišta u BiH uputili su kritiku Ministarstvu za kulturu FBiH i Ministarstvu civilnih poslova BiH povodom neizdvajanja novca za održavanje festivala Pozorišne/Kazališne igre u Jajcu.

Zajedničko pismo, koje u nastavku prenosimo u cijelosti, potpisuju: Dino Mustafić, direktor Narodnog pozorišta Sarajevo, Senad Alihodžić, direktor Kamernog teatara 55, Maja Burazerović, direktorica SARTR-a, Ismir Fazlić, direktor Pozorišta mladih Sarajevo, Haris Pašović, umjetnički direktor East West Centra Sarajevo, Dijana Grbić, direktorica Narodnog pozorišta Republike Srpske, Miroljub Mijatović, direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Mirza Ćatibušić, direktor Narodnog pozorišta Tuzla i Emir Spahić, direktor Narodnog pozorišta Mostar.

 

 

Pozorišne/Kazališne igre u Jajcu su jedini festival bosanskohercegovačkog teatra i održavaju se 43. put ove godine. Prvi festival je održan 1971. godine, te se održavao u kontinuitetu, uz aktivno sudjelovanje i redoviti odziv svih profesionalnih teatarskih kuća u BiH, sve do 1991. godine. Nakon pauze uzrokovane ratom, Pozorišne/Kazališne igre nastavljaju svoj put. Tokom festivala publika ima priliku pogledati najkvalitetnija teatarska ostvarenja u prethodnoj sezoni domaćih teatarskih kuća. Igre su oduvijek bile mjesto stvaranja, susreta, dijaloga, komunikacije, ideja, novih projekata kojima je teatar zajednički nazivnik, ali uključuje i podrazumijeva i druge umjetničke discipline, odnosno istodobno promovira književnost, likovnu i muzičku umjetnost te kulturno-povijesnu baštinu.

Ministarstvo za kulturu FBiH, a ni Ministarstvo civilnih poslova BiH u ovoj godini nisu izdvojili niti jednu KM za održavanje ovog festivala. Skoro cjelokupan teret je na Opštini Jajce, a Srednjobosanski kanton pomaže koliko je u mogućnosti, mada u maloj mjeri.

Umjetnici iz BiH rado dolaze na ovaj izvanredni festival i bila bi nezamisliva šteta za kulturu ako bi se ovaj festival ugasio. Bez podrške Vlade Federacije BiH i Vijeća ministara BiH, nažalost to će se i dogoditi.

Zaposlene u Festivalu podržavaju i građani i lokalni političari. Jajce ima profiliranu publiku, izuzetnog gledalačkog iskustva. Puna sala i odanost publike pokazuje izuzetnu ljubav prema festivalu. Pozorišne/Kazališne igre u Jajcu daju još malo preostalog svjetla u bosanskohercegovačkom teatru. Potpuno je neprihvatljivo da Vlada Federacije BiH vrši pritisak na organizatore, oduzimajući im finansijska sredstva, a samim tim, indirektno tjerajući da se festival ugasi.

Zahtjevamo da zbog kontinuiteta vrijednosti festivala, velikog značaja za bh. umjetnike, kao i promociju najstarijeg pozorišnog festivala koji njeguje pozorišnu djelatnost u Jajcu, Vijeće Ministara i Vlada Federacije BiH adekvatno podrže Pozorišne/Kazališne igre Jajce i omoguće redovno finansiranje jedne od najvažnijih kulturnih institucija u BiH.

Podrškom festivalu dajete direktnu potvrdu da Vijeće Ministara i Vlada Federacije BiH teže ka tome da se pozorišna umjetnost razvija, kao i saradnja svih pozorišta Bosne i Hercegovine.