Foto: Velija Hasanbegović

Višestruko nagrađivana dramska predstava “Orestija” rađena prema tragediji dramatičara Eshila, u režiji Slobodana Unkovskog, jednog od najuspješnijih reditelja u regiji, na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo biće izvedena u srijedu, 14. februara, s početkom u 19.30 sati.

U predstavi igraju: Vedran Đekić, Mediha Musliović, Izudin Bajrović, Ermin Sijamija, Ejla Bavčić, Amina Begović, Maja Izetbegović, Merima Lepić Redžepović, Mona Muratović, Sanela Krsmanović Bistrivoda, Irfan Ribić, Alen Konjicija, Pavle Novaković, Faruk Hajdarević, Sara Seksan, Vedad Čano, Alisa Čajić i Elma Fetić.

„Svako vrijeme treba svoju Orestiju, naše, čini se više nego ijedno drugo, bez obzira na to što nas i historija i literatura opominju da ‘svako vrijeme nosi svoje breme’ i što kroz vjekove pluta rečenica da takvih strahota nikad nije bilo. I naše vrijeme vapi za odgovorima na pitanje gdje je pravda. I šta će društvo s ubicom u svojim redovima. I gdje je mjesto nasilju i osveti, i kako se zločin, osim zločinom samim, iskupljuje. I, možda najvažnije od svega, kakav je to čovjek, po svemu sličan nama, koji nalazi način, najčasniji mogući, da svojim djelovanjem, svojim izborima i svojim življenjem ponudi odgovore na ova pitanja, omogućavajući nam da nastavimo sa svojim životima ne nastavljajući lanac zločina, koliko toliko čistih ruku, od grijehova opranih na nekom od čistilišta“, kazala je dramaturginja Jelena Mijović.

Ostatak autorskog tima čine: dramaturginja Jelena Mijović, scenografkinja Adisa Vatreš Selimović, kostimografkinje Vanja Ciraj Džudža i Irma Saje, te kompozitorica Irena Popović Dragović.

Radno vrijeme blagajne:

– Na dan izvođenja predstava u dva termina: od 9.00-11.30 i od 15.30-19.30 sati.
– Ostalim radnim danima od 9.00-15.00 sati.