Prvo reprizno izvođenje operete u dva čina „Orfej u podzemlju“ kompozitora Jacquesa Offenbacha, u režijskoj postavci Nine Kleflin bit će izvedeno večeras, 11. marta, sa početkom u 19:30 sati.

U predstavi učestvuju solisti i hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, Balet Narodnog pozorišta, te Sarajevska filharmonija kojom će dirigovati maestro Ognjen Bomoštar.

U naslovnim ulogama pojavit će se: Tamara Štrelov Tabulov u liku Euridike, Amir Saračević igrat će Orfeja, Jasmin Bašić u ulozi Jupitera, te Ileš Bečei koji će utjeloviti lik Plutona.

Ostatak podjele čine: Adelisa Saračević, Melisa Hajrulahović Tomić, Hana Salihović, glumica dramskog ansambla Emina Muftić, Josip Katavić, Katarina Kikić Marić, Majo Marilović, Lejla Huseinćehajić, Siniša Markanović, Nedim Bašić, Dajana Segvić, Dragana Glumac, Alen Lemešević i Alen Mustafić.

Orfej u podzemlju, iako je star više od 150 godina, nimalo nije  otupio svoju ironičnu oštricu. Jacquesu Offenbachu je bilo dosadno klasicističko kazalište, izluđivala ga je malograđanština i robovanje formi. Htio se našaliti, baciti rukavicu tadašnjem društvu i pozvati ga u kazalište na predstavu koja će prštati od strasti i autentičnosti.

Htio je infernalni galop, ponudio ga i osvojio srca svih koji su imali smjelosti prigrliti ga. I tako je ostalo do danas. Šta mi možemo u tumačenju ove komične opere otkriti novo, što nam autori već nisu napisali? Sve je ostalo tako razorno isto.

Radnju su autori smjestili u pastoralno idiličnu Tebu ( svijet ljudi), na Olimp (svijet bogova) i u Had (podzemni svijet mrtvih). Mi smo radnju, sukladno današnjem svijetu smjestili u luksuzni hotel, milje ekskluzivnog resorta iz budućnosti. Na vrhu sky bar, svijet bogova, u podrumu kockarnica, svijet sjena. Oko hotela, u parku, motaju se obični ljudi koji nemaju pristupa ni gore ni dolje.

No, suština je ista, onakva kakva je zamišljena još 1858. godine kad je djelo nastalo“, riječi su Nine Kleflin.

Koreografiju potpisuje Belma Čečo Bakrač, scenograf je Osman Arslanagić, kostimografska rješenja uradila je Vanja Ciraj Džudža, adaptaciju libreta Adnan Lugonić.

Opereta „Orfej u podzemlju“ praizvedena je u Parizu 21.10.1858. godine.

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo.

Radno vrijeme blagajne u dva termina: od 9:00 do 11:30 i od 15:30 do 19:30 sati.