Foto: Velija Hasanbegović

Večeras, 5. jula 2023. godine, s početkom u 21.00 sati, na pozorišnom trgu Susan Sontag publika će moći uživati u večeri posvećenoj plesu, kada će premijerno biti izveden prvi dio baletnog triptiha „K'o nekad u osam“, u koreografiji i režiji Ekaterine Vereshchagine. U baletu „K'o nekad u osam“ članovi baletnog ansambla plesat će na muzičke hitove 70-tih godina.

U predstavi igraju solisti i članovi ansambla Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo: Nataša Gaponko, Darika Dunganova, Ana Kuzmanović/Luisa Escamilla Rodriguez, Selma Efendić, Ivan Salonski, Bulat Gareev, Goran Staniškovski, Flavio Alberto Valentino i Denis Zhuchenko.

Drugi dio večeri rezervisan je za savremeni ples i flamenco „Metamorphosis“ u koreografiji i režiji Daniele Knežević. Plesačica je Daniela Knežević, a Dario Kos svira udaraljke.

U savremenom plesu i flamencu „Metamorphosis“ učestvuju učenice baletske škole „Aurora“ – KUD „Baščaršija“.

Radnja baleta K'o nekad u osam se dešava u nekom od popularnih sarajevskih klubova, glavnom okupljalištu mladih. Mlada sarajevska raja se okuplja na projekciji filma s početkom u osam, kao i svake subote, nakon koje slijedi igranka gdje se momci i djevojke upoznaju, plešu na muzičke hitove 70-tih godina, međusobno se druže,

Ono što se neraskidivo vezuje za dušu koju Sarajevo ima jeste period takozvanog ‘onog vremena’ kojeg se sa nostalgijom i čežnjom sjećaju, kako oni koji su imali to zadovoljstvo da ga dožive, tako i nove generacije koje slušaju od svojih roditelja o vremenu gramofonskih ploča, Rock’ n'rolla, filmskim projekcijama subotom, igrankama u osam, na kojima se upoznavalo, družilo i zaljubljivalo“, izjavila je Ekaterina Vereshchagina.

Ulaz na sve događaje u produkciji specijalnog programa Narodnog pozorišta Sarajevo „Kultura na ulice 2023!“ je besplatan.

Napomena: U slučaju vremenskih neprilika organizator zadržava pravo promjene lokacija i termina.