Na sceni SARTR-a, 1. i 3. novembra, s početkom u 20.00 sati, publika će ponovo imati priliku pogledati predstavu „Othello”. Predstava je nastala u koprodukciji SARTR-a i Ulysses teatra, u režiji Oksane Dmitriyeve.

“Othello” je jedna od najstrašnijih, a istovremeno najnježnijih Shakespeareovih tragedija. U fokusu priče su zavist, ljubomora, povjerenje, izdaja i, najvažnije od svega, ljubav. U ovoj važnoj temi istražuje se kontekst ratnog veterana koji se vraća kući kao heroj, nakon što je gledao u najmračnije ponore ljudske duše.

Rat dovodi zajednicu, ali i pojedinca, do spoznaje da postoje samo dvije kategorije – crno i bijelo, prijatelj ili neprijatelj, dobro ili loše. Nijanse sive nestaju. Na bojnom polju, svi resursi tijela usmjereni su na preživljavanje, pa je uvjet za opstanak da čovjek živi i reagira prema najosnovnijim instinktima, odbacujući složena višeslojna društvena pravila.

No, jednog dana ratnici se vraćaju kući i moraju se iznova prilagoditi društvenim pravilima. Kako je lako slomiti heroja, kako je lako manipulirati njime. Kakve će nepopravljive tragične posljedice imati te manipulacije, ta kobna “miroljubiva” igra… Oni koji su preživjeli rat, možda neće preživjeti mir.

U predstavi igraju: Ermin Bravo, Alban Ukaj, Ana Marija Brđanović, Davor Sabo, Maja Salkić, Jasenko Pašić, Snežana Bogićević, Adnan Kreso, Mak Čengić i Alen Konjicija

Predstavu je režirala Oksana Oksana Dmitriyeva, dramaturginja je Nejra Babić, dok je za fotografiju zadužen Dženat Dreković.

Predstava će biti izvedena sa titlovima na engleskom jeziku. Rezervacije ulaznica mogu se izvršiti putem maila blagajna@sartr.ba, kao i na brojeve telefona 033 664 070 ili 061 850 745.