U Sarajevskom ratnom teatru jučer je održana prva proba kojom započinje proces rada na novoj predstavi u produkciji  SARTR-a.

Predstava nastaje prema romanu bosanskohercegovačkog književnika Semezdina Mehmedinovića „Me'med, crvena bandana i pahuljica”, u dramatizaciji Olge Dimitrijević i Jovane Tomić, pod nazivom „Stotinu malih smrti”, a u režiji Jovane Tomić.

Za ovaj roman Mehmedinović je dobio značajne književne nagrade, a svakako se izdvajaju Nagrade „Meša Selimović“ i „Mirko Kovač“.

Me'med, crvena bandana i pahuljica“ je moja najbitnija knjiga u smislu da je najbitnija iskustva životna sabrala u sebe i na neki način pogled na cijeli život donijela u jednom novom svjetlu. Mislim da je ovo ozbiljna knjiga u smislu da sam uspio naći ključ da o najbitnijim, najličnijim stvarima progovorim na dopustiv način. To što je iznimno lično dovedem do univerzalnoga. Roman je priča o ljubavi. Ta tema ljubavi je jedna od onih tema koja prolazi kroz sve što sam napisao. Pokazalo se – to je ljubav projektovana na jednu osobu koja je odredila moj život, moja supruga… Sad kad pogledam unazad to je takva zbirka ljubavnih izjava mojoj supruzi da je to prosto nepristojno. Moja supruga je moj najbolji sagovornik”, kazao je ranije Semezdin Mehmedinović o svojoj knjizi.

Radeći na dramatizaciji teksta, mi smo željele da sačuvamo ovu formu u kojoj je Semezdin i pisao, iz razloga da bi se sačuvalo nekoliko, po meni najvažnijih stvari kojima ćemo se u procesu nastajanja predstave baviti. Jedna od tih je, nešto što se provlači kao nit kroz sve knjige Semezdina Mehmedinovića, a to je tretman vremena. Taj tretman se analizira na jedan specifičan način, a taj način je vrlo taktilan, nježan, tiče se detalja, nekih malih životnih događaja koji naizgled nemaju tu dramatičnost koju mi u pozorištu često iznosimo u prvi plan, a zapravo ti mali događaji kriju u sebi cijeli jedan svijet. Nadalje, probijajući se kroz materijal, odlučile smo da u fokusu bude porodica, što i jeste osnova romana Me'med, crvena bandana i pahuljica”, rekla je redateljica Jovana Tomić.

U predstavi „Stotinu malih smrti” uloge ostvaruju: Amila Terzimehić, Sead Pandur i Kemal Rizvanović. Režiju potpisuje Jovana Tomić, dramaturgiju Olga Dimitrijević, scenografkinja i kostimografkinja je Adisa Vatreš Selimović, dok je za muziku zadužena Nikolina Vujić.