Večeras je u punoj sali Narodnog pozorišta Sarajevo svečano otvoreno treće izdanje specijalnog programa Narodnog pozorišta Sarajevo „Kultura na ulice 2024!“. U sklopu umjetničkog programa pod nazivom „All that Jazz“ upriličena su dva koncerta, te broadwayski klasik „Blue Monday“.

Monk; Foto: Jaca Kalač

Sarajevska publika uživala je u izvedbi kamernog ansambla „Monk“ iz Beograda i „Combine Quarteta“ i Anje Milutinović iz Banje Luke, te u broadwayskom klasiku „Blue Monday“ kompozitora Georgea Gershwina, u režiji Aleksandra Nikolića, a uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom je dirigovao maestro Bakir Samardžić.

Combine Quartet; Foto: Jaca Kalač

U jazz operi „Blue Monday“ uloge su ostvarili: Ileš Bečei, Melisa Hajrulahović Tomić, Tomislav Perić, Siniša Markanović, Nedim Bašić, Adis Ismić, Željka Katavić Pilj, Dorijan Marić i članovi baletnog ansambla NPS-a.

Blue Monday; Foto: Velija Hasanbegović

Program „Kulture na ulice 2024“ nastavlja koncertom vrhunskih bh. muzičara Kenana Mačkovića i Mirze Redžepagića u petak, 17. maja, s početkom u 20.00 sati na Žutoj tabiji.

Foto: Jaca Kalač

Kultura na ulice 2024! je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava se na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

Projekat „Kultura na ulice!“ je multimedijalnog karaktera i izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Cilj projekta „Kultura na ulice!“ je da, kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvedbu, približi kulturu i umjetnost građanima.

Ulaz za sve programe u produkciji specijalnog programa NPS-a „Kultura na ulice 2024!“ je besplatan.