×

U foajeu Narodnog pozorišta Sarajevo izveden koncert “Mozartu u susret”

Foto: Velija Hasanbegović

Sinoć je u foajeu Narodnog pozorišta Sarajevo upriličen koncert “Mozartu u susret“ u izvedbi mladih umjetnica i umjetnika Hane Salihović, Amile Ravkić i Erola Ramadanovića uz klavirsku pratnju Bakira Samardžića.

Publika je uživala u atraktivnom umjetničkom programu ispunjenom bezvremenskim opernim arijama jednog od najvećih kompozitora klasične muzike W. A. Mozarta: “Padre, germani, addio”, “Non piu andrai”, “Voi che sapete”, “Giunse alfin il momento… Deh vieni, non tardar” i “Non siate ritrosi”.

„Ideju za koncert ‘Mozartu u susret’ dobili smo upravo tokom rada i spremanja nove premijere Mozartove opere ‘Figarov pir’. Imali smo želju da cijeli koncert posvetimo upravo Mozartu i da sarajevskoj publici prenesemo ljepotu njegovih djela“, kazali su izvođači Hana, Amila, Erol i Bakir.

Na koncertu su, pored arija i dueta iz pomenute opere, izvedeni arije, dueti i terceti iz drugih poznatih Mozartovih opera, među kojima su “Idomeneo”, “Don Giovanni” i “Così fan tutte”. Također, redoslijed programa bio je usklađen s prvim izvođenjima ovih opera, dajući prostor publici da se bolje i više poveže s Mozartovim stvaranjem.

Kultura na ulice 2024! je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava se na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

Projekat „Kultura na ulice!“ je multimedijalnog karaktera i izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Cilj projekta „Kultura na ulice!“ je da, kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvedbu, približi kulturu i umjetnost građanima.

Napominjemo, u slučaju vremenskih neprilika, Narodno pozorište Sarajevo zadržava pravo promjene lokacija i termina.

Ulaz za sve programe u produkciji specijalnog programa NPS-a „Kultura na ulice 2024!“ je besplatan.