Trećeg dana 11. internacionalnog festivala srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest, koji se održava u organizaciji Udruženja „Medija-Art“, odjeknule su snažne poruke sa scene, uz muk publike.

Jesmo li spremni na slobodu, koliko smo sposobni zaštititi sebe i reći ne, zašto šutimo, samo su neka od pitanja na koja su sinoć ukazali mladi iz Srbije i Hrvatske.

U popodnevnim satima, na sceni JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo članovi „Kulturociklina“ i KCK iz Kruševca odigrali su predstavu „Paklena pomorandža“ rediteljice Sandre Maksimović koja istražuje ljudskost, individualnost i slobodnu volju nasuprot mehanizma. Njihova poruka je da je čovjek živi pulsirajući splet organa, mišića, kože, zglobova i emocija, te da jedino u istinskom prepoznavanju drugog kao takvog može činiti zajednicu koja osnažuje i mijenja.

U večernjim satima publika u Pozorištu mladih Sarajevo imala je priliku pogledati Predstavu „Progovori“ autorice i rediteljice Oriane Kunčić, Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku – Dramski studio „Ivana Jelić“. Riječ je o pozorišnoj postavci jezivih ispovijesti žrtava nasilja, onih koji nasilju nisu direktno izloženi, ali i ispovijesti nasilnika.

U subotu, pretposljednjeg dana 11. Juventafesta, prema izboru selektorice Emine Omerović, srednjoškolci iz Ljubljane u Pozorištu mladih Sarajevo, s početkom u 20.00 sati, odigrat će plesno-teatarsku predstavu „The octopus is slowly crawling back into itself“.

Predstava „Sergej i njegove sjene“ Zagrebačkog kazališta mladih/Učilišta, koja je također bila na programu četvrtog dana festivala, otkazana je zbog bolesti učesnika u predstavi.

Jedanaesti Juventafest traje do nedjelje, 10. septembra, kada će biti zatvoren prezentacijom radionica i dodjelom Grand Prixa za najbolju nagradu na festivalu i Specijalne nagrade žirija.