Predstava “Tramvaj zvani čežnja” na sceni Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) bit će odigrana 29. maja s početkom u 20 sati.

Drama napisana 1947. godine možda je i najpoznatije djelo čuvenog američkog dramatičara Tennessee Williamsa, a popularnost širom svijeta stekla je istoimenom filmskom adaptacijom režisera Elia Kazana iz 1951. godine, u kojoj su glavne uloge igrali Marlon Brando i Vivien Leigh. Također, prema motivima ovog dramskog teksta Woody Allen 2013. godine stvara film “Blue Jasmine”.

Predstava je nastala kao diplomski rad Dine Mušanović na predmetu Gluma na Akademiji scenskih umjetnosti Sarajevo, pod mentorstvom profesora Alena Muratovića.

Tramvaj zvani čežnja je tekst o ljudima na prekretnici. Onima koji se na prekretnicama snalaze i onima koje prekretnice pregaze. Tu nije riječ o pozitivcima i negativcima, kao što, uostalom, u dobroj književnosti nikad i nije. Nije riječ ni o istini i laži, iako se mnogo o istini i laži govori. Riječ je o ljudima koji vole i koji su spremni zavući ruku u moralni gnjilež da bi održali komadić iluzije o vlastitom dostojanstvu. Ljudima koji su spremni žrtvovati moralnost na oltaru sreće.

‘Tramvaj zvani čežnja’ je predstava o nama. Uvijek smo na nekim prekretnicama, i uvijek nas te iste prekretnice pregaze. Kao Blanche Dubois, vjerujemo u dobro, ali ga se bojimo. Vjerujemo u istinu, ali je, radi vlastite sigurnosti, rijetko govorimo. Istina nas ujeda, te rane smrde kao Filoktetove rane, ali uporno i tvrdoglavo vjerujemo, da je u momentu kad se svi računi svode, istina, dobrota i nježnost nešto što će nas spasiti. Kao ni za Blanche, niko ne navija za nas.

U predstavi ‘Tramvaj zvani čežnja’ sukobljavaju se moć i nemoć, istina i laž, moral i dekadencija, nježnosti i surovost. Zazivaju se ljubav, moral, bratstvo, porodica, ali sa scene tiho grmi jedna te ista istina: Blanche, Stanley, Stella, Mitch, svi mi, jednako smo nesretni. I jednako čeznemo. Za jasnoćom u zamagljenom svijetu“, kazala je o predstavi glumica Dina Mušanović.

Drama koja se i nakon više decenija čini aktuelnom, dio je zasebnog teatarskog programa “Teatarski opservatorij”, koji je SARTR pokrenuo s ciljem afirmisanja mladih umjetnika/ica, glumaca/ica i reditelja/ica.

U predstavi igraju Dina Mušanović, Alban Ukaj, Igor Skvarica, Matea Mavrak i Noa Jugo. Režiju potpisuje kompletan ansambl predstave.

Dramaturg predstave je Adnan Lugonić, a kostimografiju je radila Lejla Hodžić.

Rezervacije ulaznica mogu se izvršiti putem maila blagajna@sartr.ba ili na telefone 033 664 070 i 061 850 745.