Foto: Raisa Šehu

„Teatar za odrasle i hrabre“ ili „Adult teatar“ Drama Kids Akademije Sarajevo osnovan je pred samu pandemiju, a vođen je idejom da gluma i glumačka sredstva razvijaju kreativnost i oslobađaju tijelo i um od usvojenih životnih hodograma, pomjerajući granice osobnosti. U svijetu je uobičajeno da i odrasli ljudi imaju hobije koji uključuju kreativne aktivnosti kao što su teatar, slikanje, ples ili kulinarstvo, dok se u Bosni i Hercegovini slobodno vrijeme najčešće provodi u teretani ili u prirodi, što je isto tako važno za tijelo i duh, ali ne uključuje razvoj kreativnosti i stvaralačkog djelovanja.

Teatar za odrasle je osnovan na inicijativu nekoliko ljubiteljica pozorišta koje su od djetinjstva željele da se bave glumom, ali su ih osobne nesigurnosti u to vrijeme ili odabir profitabilnije profesije po savjetu roditelja ili nastavnika, udaljile od njihove istinske želje. Nažalost, ovu grupu je pandemija zatvorila u kuću, a rad se nastavio ispred ekrana, te je tako nastala i prva zoom predstava „Koraci u tišini“, podržana od strane Ministarstva kulture i sporta KS, a u režiji profesorice glume na Akademiji scenskih umjetnosti Arme Tanović Branković, jedne od suvlasnica Drama Kids Akademije u Sarajevu i Saše Krmpotića, akademskog glumca. U svojim sobama, koje su postajale mini pozornice, na osnovu vlastitog iskustva straha, izolacije i neizvjesnosti, ove žene su snimale i igrale  scene osobne traume koju je pandemija COVID-19 ostavila na sve nas, te je tako nastao jedan zanimljiv dokument o vremenu kada su ekrani postali zamjena za kontakt i prisnost. U to vrijeme, časovi glume i rad na predstavi za sve učesnike i učesnice su bili zapravo terapeutski i holistički rad na sebi.

Prije godinu dana, osnovana je nova grupa „Teatra za odrasle“ Drama Kids Akademije, koju vodi docent na Akademiji scenskih umjetnosti Adnan Goro i akademska glumica Elma Fetić, a grupa je ubrzo počela da raste. Učesnici su ohrabrivali svoje kolege i kolegice, prijatelje i prijateljice da se uključe, tako da ova grupa sada broji već tridesetak članova. Umjetnost, posebno glumačka, za koju Boro Stjepanović kaže da je njena definicija ti i ja činimo igrajući, pripada svakom ljudskom biću jer svako biće ima potrebu za samoizražavanjem, radošću igre i osjećajem samozaborava koje donosi kreativnost. Većina polaznica Teatra za odrasle su žene u tridesetim, četrdesetim i pedestim godinama, vrlo uspješne u svojim karijerama, obrazovane, kosmopolitkinje otvorene za nova transformativna iskustva. U grupi je i nekoliko sjajnih muškaraca koji se odlično nose sa ženskom brojčanom dominacijom.

Gluma je velika učiteljica života jer se kroz glumu upoznaje/prepoznaje čovjek u datim  okolnostima koje se u životu nisu dogodile, ali su potencijalno moguće, te se tako stiče iskustvo prije iskustva. Gluma je način da se raskošno živi nekoliko paralelnih života a, prije svega, nudi beskrajno mnogo zabave i uživanja u igri koje je svojstveno djetinjstvu, pa se tako i učesnici „Teatra za odrasle“ prepuštaju s užitkom procesu rada i istraživanjima, ali i druženjima poslije proba. Posebno je lijepo vidjeti kako se ljudi, koji se do jučer nisu poznavali, susreću u grupama i parovima da vježbaju svoje scene uz mnogo smijeha, pokušaja i ponavljanja.

“Moj muž i druge ljubavi” 21. juna na sceni SARTR-a

U Sarajevskom ratnom teatru, 21. juna ove godine s početkom u 20 sati, bit će izvedena njihova prva predstava “Moj muž i druge ljubavi“ koja istražuje intimnost, strast i ljubav u zrelim godinama. Predstava je nastala po pričama Adise Bašić iz zbirke “A ti zaključaj”, Meline Kamerić “Cipele za dodjelu Oskara”, Rumene Bužarovske “Moj muž” i “Osmica”. Adaptaciju je radila Arma Tanović Branković, reditelj i mentor je Adnan Goro, asistentica Elma Fetić, dok je autorica scenskog pokreta Sara Đurić, a producentica Šejla Rizvanbegović Dvizac.

Predstava govori o ljubavima, onim ostavarenim i neostvarenim, bivšim, sadašnjim, dozvoljenim i nedozvoljenim, a životno iskustvo glumica/aca joj daje posebnu spontanost, istinitost i dokumentarnost.

Od naredne godine, Drama Kids Akademija planira pokrenuti i zasebnu grupu za osnaživanje žena, bivših korisnica Sigurne kuće, kao svojevrsnu pomoć pri reintegraciji u društvo. Upis novih članova za sve polaznike Drama Kids Akademije, od sedam do sedamdeset sedam godina, je u toku.