Foto: Luca A. d'Agostino/Phocus Agency

U sklopu 32. „Mittelfesta“ u četvrtak, 27. jula, premijerno je izvedena dramska predstava „Marlene Dietrich“ autora i reditelja Harisa Pašovića.

U naslovnoj ulozi nastupila je Mirjana Karanović, dok su ostatak podjele činili: Mona Muratović, Elmir Krivalić i Enes Salković.

Bilo je uzbudljivo, drugačije, neobično, staro a moderno. Ta žena je fascinantna, obožavam je još više! Mnogo sam srećna što sam uradila ovu predstavu“, kazala je Mirjana Karanović, saopćeno je iz Narodnog pozorišta Sarajevo.

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo, Dino Mustafić je istaknuo da su italijanski mediji i prije za Mirjanu Karanović pisali da je balkanska kraljica glume.

Večeras sam gledao Mirjanu Karanović u naslovnoj ulozi predstave Marlene Dietrich, u glavnom programu italijanskog festivala Mittelfest. Fenomenalna i emotivna studija karaktera za pamćenje. Uživancija! Narodno pozorište Sarajevo ima važnu i dobru predstavu na repertoaru. Ovom predstavom otvaramo novu umjetničku sezonu 2023/24 već 6. septembra. Hvala reditelju i autoru teksta Harisu Pašoviću i njegovom autorskom timu, čestitke i cijeloj ekipi!“, izjavio je Mustafić.

Reditelj Haris Pašović podsjeća da je Marlene Dietrich obilježila 20. vijek na mnogo načina.

Rođena početkom vijeka, 1901. godine u Berlinu, umrla je na samom kraju vijeka, 1992. godine u Parizu. Život Marlene Dietrich  je bio sav u umjetnosti i otporu“, kazao je Pašović.

Ostatak autorskog tima čine: Lada Maglajlić i Vedad Orahovac (scenografija), Irma Saje i Vanja Ciraj (dizajn kostima), Dino Šukalo i studio Modra rijeka (kompozitor), Branislav Milinković (dizajn svjetla), Dino Hujić (videoart), Alen Alilović (direktor fotografije), Source Production (videoprodukcija) i Bernard Pavlinović (grafički dizajn).

Sarajevska premijera planirana je za 6. septembar, s početkom u 19.30 sati, u sklopu svečanog otvaranja umjetničke sezone Narodnog pozorišta Sarajevo 2023/24.