Jedanaesti internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest otvoren je sinoć u svečanoj i emotivnoj atmosferi Pozorišta mladih Sarajevo. Sve do nedjelje, 10. septembra, Juventafest koji se održava u organizaciji Udruženja „Medija-Art“ će biti centar srednjoškolske teatarske umjetnosti i stvaralaštva, inkluzije, druženja i stručnih usavršavanja.

Ovogodišnji Juventafest će ugostiti više od stotinu učesnika iz Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, koji će se takmičiti za Grand Prix za najbolju predstavu na festivalu i Specijalnu nagradu žirija. O najboljim predstavama, koje je odabrala selektorica Emina Omerović, odlučivat će žiri u sastavu rediteljica Milica Kralj, glumica Gordana Boban te grafički dizajner i profesor Sandro Drinovac.

Plesna predstava The Fallibility of Man

Tokom ceremonije koju je vodila mlada glumica Matea Mavrak promovirano je filatelističko izdanje prigodne poštanske marke i koverte prvog dana o temi „EUROMED Postal, mediteranski festivali“, s motivom Internacionalnog festivala srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest. Tim povodom prisutnima se obratio direktor Službe marketinga JP BH Pošta d.o.o. Sarajevo Edis Đerzić te dodijelio plakete poštanske marke s motivom Juventafesta i mape s primjercima poštanske marke i koverte prvog dana Adiju Kuburu, autoru motiva na prigodnoj poštanskoj marki, i njegovom mentoru, profesoru Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo Bojanu Hadžihaliloviću, zatim Adisu Omeroviću, izvršnom koordinatoru Juventafesta, i direktorici festivala Jasni Diklić.

“Večeras predstavljamo poštansku marku koja integriše mladost, kreativnost, talenat i internacionalnu saradnju. Poštanske marke su svojevrsni ambasadori Bosne i Hercegovine. Teatar gradi mostove među ljudima i ova poštanska marka će putovati svijetom prenoseći takvu poruku”, kazao je Đerzić.

Uslijedilo je zvanično otvaranje festivala uz obraćanje Jasne Diklić, predsjednice Udruženja „Medija-Art“ i direktorice Juventafesta.

“Umjetnost je sredstvo borbe s okolinom i samim sobom. Očigledno je da je čovjeku potrebno nešto više nego što je on sam. Zato sanjajte snove i učinite ih stvarnima”, poručila je Diklić i zvanično podigla zavjesu 11. Juventafesta prepuštajući publici da uživa u plesnoj predstavi „The Fallibility of Man“ sjajne glumačke skupine iz Budimpešte.

Drugog dana festivala na programu je predstava „Oslobodite umjetnike“ JU Bosansko narodno pozorište Zenica, a bit će odigrana u Pozorištu mladih Sarajevo s početkom u 20:00 sati.

Također, Juventafest je prepoznatljiv po svom jedinstvenom vizuelnom identitetu, a studenti Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, Odsjeka Grafički dizajn, sa svojim profesorima su kreatori tog identiteta od 2014. godine. Njihovi radovi, prijedlozi plakata za ovogodišnji festival, bit će izloženi u foajeu Pozorišta mladih Sarajevo svih pet dana festivala.

Plesna predstava The Fallibility of Man

Glavni pokrovitelj 11. Juventafesta je Grad Sarajevo i gradonačelnica Benjamina Karić, sponzori festivala su Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, Ministarstvo kulture i sporta Federacije BiH, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo. Prijatelji ovogodišnjeg Juventafesta su Bosanskohercegovačko-američka akademija nauka i umjetnosti, Dobar znak, a partneri su Pozorište mladih Sarajevo, JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, Bosanski kulturni centar, Akademija likovnih umjetnosti Sarajevo, restoran „Ibes‟ i Studentski centar Sarajevo.