Koprodukcijska predstava Udruženja Intermezzo, Scene MESS i Pozorišta mladih Sarajevo, „Gidionov čvor“ rediteljice Selme Alispahić u zvaničnoj je selekciji 29. Međunarodnog festivala malih scena Rijeka. Ove godine Festival se održava od 6. do 12. maja 2024. godine, a selektor Festival je Jasen Boko.

U predstavi „Gidionov čvor“, rađenoj prema tekstu američke dramatičarke Johnne Adams i u režiji Selme Alispahić, Gidionova majka Corryn i njegova profesorica Heather suočavaju se sa svim kompleksnim pitanjima i problemima odrastanja mladih danas. Njihov susret iniciran je Gidionovim činom nakon kojeg povratka nema i stvari nikada više ne mogu biti iste. Baš kao i u stvarnosti u kojoj živimo, traženje odgovora počinje tek nakon što se problemi nagomilaju do tačke kada je na jednostavna pitanja nemoguće ponuditi jednostavne odgovore.

Foto: Velija Hasanbegović

Učionica u kojoj se sastaju majka i profesorica postaje pozornica za suočavanje sa ličnim i sistemskim odgovornostima u procesu odgoja, obrazovanja i sazrijevanja mladih. Šta znamo i šta mislimo da znamo o našoj djeci? Imamo li vremena da ih pažljivo pogledamo i saslušamo to što nam imaju za reći? Koliko se nastavnici uopšte mogu baviti svakim djetetom pojedinačno? Predstava se bavi gorućim pitanjima i problemima koji se tiču školskog sistema, slobode izražavanja, vršnjačkog nasilja, kreativne slobode, utjecaja nastavnika, uloge roditelja, odgovornosti i jednih i drugih.

U predstavi „Gidionov čvor“ igraju: Selma Alispahić i Helena Vuković.

Foto: Velija Hasanbegović

Selektor Boko za ovogodišnji Festival kaže: „Kao da ove godine na festivalu zajedno s Calderonom istražujemo temu živimo li san ili sanjamo život. I kao i uvijek: festival i ovoga puta postavlja više pitanja nego je u stanju dati definitivnih odgovora. Jer, shvatili smo odavno: nema dobrog kazališta koje bi nudilo jasna rješenja, umjetnost nikad ne nudi konačne i nepromjenjive odgovore. Zato, prepustimo se svijetu neuhvatljive scenske i životne zbilje.“