Foto: Velija Hasanbegović

Uz podršku Vlade Švicarske, predstava „Gidionov čvor“ u režiji Selme Alispahić sljedeće sedmice kreće na svoju bosanskohercegovačku turneju. Predstava će imati 20 izvođenja u 12 gradova Bosne i Hercegovine: Tuzla, Zenica, Mostar, Trebinje, Lukavac, Brčko, Banja Luka, Konjic, Travnik, Kakanj, Bihać. Prvo igranje bit će u Sarajevu 12. decembra, kada će predstava biti prevedena i na znakovni jezik.

U maju ove godine u Pozorištu mladih Sarajevo održana je premijera predstave „Gidionov čvor“. U pitanju je projekat realizovan u koprodukciji Scene MESS, Pozorišta mladih Sarajevo i Udruženja „Intermezzo“. Ova predstava se bavi gorućim pitanjima i problemima koji se tiču školskog sistema, slobode izražavanja, vršnjačkog nasilja, kreativne slobode, utjecaja nastavnika, uloge roditelja, odgovornosti i jednih i drugih.

Ekipa predstave obraća se svima sa željom da potakne čitavu zajednicu, roditelje i prosvjetne radnike da se ozbiljnije pozabave problemom vršnjačkog nasilja te da razgovorima s djecom pokušaju prevenirati potencijalne probleme. Za svaku predstavu bit će napravljena anketa čiji je cilj da učenici podijele svoja iskustva o vršnjačkom nasilju, bilo da su svjedoci istoga ili da su ga sami doživjeli.

U predstavi „Gidionov čvor“ igraju: Selma Alispahić i Džana Džanić.

Muziku za predstavu je radio Zoran Predin, dramaturg predstave je Adnan Lugonić, a za kostimografiju i scenografiju zadužena je Edna Slipčević. Rediteljica predstave je Selma Alispahić.

Sve aktivnosti J.U. MES možete pratiti putem www.mess.ba te Facebook i Instagram profila Festivala.