Jučer je u Sarajevskom ratnom teatru održana press konferencija povodom Sarajevske premijere predstave „Othello” koja je nastala u koprodukciji Ulysses teatra i Sarajevskog ratnog teatra SARTR. Premijera predstave zakazana je za 18. septembar, a repriza za 19. septembar u 20 sati. Press konferenciji su prisustvovali Oksana Dmitriieva, rediteljica predstave i glumački ansambl iz predstave.

Maja Salkić, direktorica SARTR-a i članica glumačkog ansambla predstave, izrazila je zadovoljstvo što se ekipa predstave, nakon premijere održane 21. jula na Brijunima, ponovo susreće u Sarajevu povodom prve ovosezonske premijere u SARTR-u, dodavši da je predstava „Othello” prva postavka Shakespearea u SARTR-u, a nastala je u koprodukciji sa Ulysses teatrom, te da je riječ o izuzetno zahtjevnom produkcijskom projektu koji je realiziran iz potrebe da se uspostavi saradnja s ukrajinskim umjetnicima na humanom i umjetničkom planu.

Rediteljica Oksana Dmitriieva istakla je da se osjeća sretno jer je ponovo u Sarajevu i u SARTR-u gdje je proces na ovoj predstavi i započeo. Ovaj projekat, kako kaže, za nju predstavlja mnogo više od same predstave, jer pokušava govoriti o ljudima, o ljudskom iskustvu, i to sa ljudima koji su prošli iskustvo rata. Istakla je da je cijela ekipa iz Ukrajine tokom čitavog procesa osjećala ljubav prepoznavši činjenicu da su došli negdje gdje ljudi suosjećaju i gdje su mogli osvijestiti da se rat ne dešava samo u Ukrajini, te da je predstava „Othello” zapravo jedna vrlo nježna priča koja se bavi time kako se osjeća vojnik nakon završetka rata i da li se rat za njega završava ili ne. Pokušava govoriti o društvu i kakvu podršku ono treba pružiti tom vojniku. Izrazila je veliku zahvalnost SARTR-u, Ulysses teatru i svima koji su učestvovali u predstavi i podržali njen nastanak.

Glumac Ermin Bravo naglasio je da je „Othello” predstava o ratu, o periodu poslije rata, ali da bez obzira na to, ona nije mračna, već izuzetno dinamična i angažovana ansambl predstava. Iako se zove po jednom liku, ova predstava je jedan kolektivni čin.

Alban Ukaj je istakao da je proces rada na predstavi „Othello” jedan od najljepših procesa u kojima je sudjelovao, te da će mu dugo ostati u sjećanju zbog partnerske igre, discipline i temeljitog istraživanja Shakespearea čiji je „Othello”, i nakon skoro 500 godina otkad je napisan, i dalje aktuelan, dokazujući kako se ljudska priroda nije bitno promijenila

Nejra Babić izrazila je veliko zadovoljstvo i značaj toga što se Shakespeare po prvi put postavlja u SARTR-u, istakavši kako je sa Oksanom imala veoma intenzivan proces rada na tekstu koji je prethodio glumačkim probama. Izrazila je veliku zahvalnost Lenki Udovički i Radetu Šerbedžiji koji su u tom procesu bili velika podrška i dali vjetar u leđa Oksaninom čitanju Othella.

Autorski tim predstave čine: scenograf i kostimograf Mykhayl Nikolayev, kompozitorica Kateryna Palachova i koreografkinja Inna Falkova. Dramaturgiju potpisuje Nejra Babić, a saradnici na projektu su Rade Šerbedžija i Lenka Udovički.

U predstavi igraju: Ermin Bravo, Ana Marija Brđanović, Alban Ukaj, Davor Sabo, Maja Salkić, Snežana Bogićević, Jasenko Pašić, Adnan Kreso, Mak Čengić i Alen Konjicija.