U četvrtak, 9. novembra, publika će ponovo moći pogledati  predstavu „Alice u krevetu“, nastalu prema tekstu Susan Sontag, a u režiji Zoltána Balázsa.

„Alice u krevetu“ s nesputanom fantazijom priča priču o stvarnoj historijskoj ličnosti, Alice James (1848-1892.), sestri svjetski renomiranog američkog romanopisca Henryja Jamesa i velikog psihologa i filozofa Williama Jamesa. U dobi od devetnaest godina Alice je pala u duboku depresiju, patila je od opskurnih i iscrpljujućih bolesti, ostajala  u krevetu, htjela počiniti samoubistvo, pisala dnevnik i umrla u dobi od četrdeset četiri godine. U Sontaginoj drami, Alice James se stapa s još jednom velikom Alice svog vremena, junakinjom avantura u zemlji čudesa Lewisa Carrolla. Jedinstveno strukturirana drama smatra se cikličkom projekcijom apoteoze očaja, frustracije, bijesa i pobjede. Kružni narativ na više razina otkriva labirinte Aliceine traumatizirane duše, razloge porodičnih sukoba. Zaokretna, višeslojna priča istražuje labirinte Aliceine ranjene duše i uzroke vječnog porodičnog sukoba.

Mislim da sam se cijeli život pripremala napisati Alice u krevetu. To je predstava o tuzi i ljutnji žena i, naposljetku, predstava o mašti. O stvarnosti mentalnog zatvora. Trijumfima mašte. Ali, pobjede mašte nisu dovoljne“, zapisala je Susan Sontag o vlastitom radu.

Predstava je nastala u koprodukciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a i Scene MESS.

U predstavi igraju: Snežana Bogićević, Ana-Mia Karić, Kemal Rizvanović, Sanjin Arnautović, Matea Mavrak, Hana Zrno i Enes Kozličić

Rezervacije ulaznica mogu se izvršiti putem maila blagajna@sartr.ba, te putem brojeva telefona 033 664 070 ili 061 850 745.