Foto: Velija Hasanbegović

Sarajevska premijera predstave „Svijet mogućnosti” autora i reditelja Harisa Pašovića sinoć je uspješno izvedena na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.

Ovaj komad inspirisan je životom djece i ljudi koji žive s autizmom i cerebralnom paralizom, ali i svim onim što ih okružuje – od porodice do sistema u kojem žive i izazova s kojima se svakodnevno susreću.

Nakon više od godinu dana istraživanja i priprema, i nakon novosadske premijere, ‘Svijet mogućnosti’ je pred sarajevskom publikom. Ova predstava govori o životu osoba sa smetnjama u razvoju, njihovih porodica i njihovih terapeuta. Predstavu smo radili onako kako bismo radili ‘Hamleta’ ili neku drugu predstavu, duboko ponirući u kompleksni svijet koji žive osobe s autizmom i osobe sa cerebralnom paralizom i njima bliski ljudi. Ovo nije aktivistička predstava. Aktivizam je uradio i još radi ogroman posao da svijet osoba sa smetnjama u razvoju učini vidljivim za širu javnost. Mi smo profesionalni umjetnici, i dali smo najbolje od sebe da kreiramo predstavu o tom svijetu. Upoznali smo jedan broj osoba s težim oblicima autizma i cerebralne paralize i njihove porodice. Radili smo s ekspertima iz Novog Sada i Budve, a sreli smo se i s ekspertima iz Sarajeva. Muzičar u predstavi je izvrsni Matija Molčanov, mladi pijanista s autizmom. Vrhunski glumci su napravili izuzetne uloge”, kazao je Haris Pašović povodom sarajevske premijere predstave „Svijet mogućnosti”.

Nakon izvedbe u Narodnom pozorištu Sarajevo, publika je ovacijama pozdravila glumački ansambl predstave koji čine: Gordana Đurđević Dimić, Lidija Stevanović, Sanja Ristić Krajnov, Jelena Antonijević, Mina Pavlica, Marija Feldeši, Milan Kovačević, Marko Savković, Vukašin Ranđelović, Aljoša Đidić, Aleksandar Sarapa i Rade Perović.

Pored Harisa Pašovića, umjetnički i autorski tim predstave čine: scenografkinja Ivana Jančić, kompozitor Dino Šukalo, koreografkinja Larisa Lipovac Navojec, video dizajn Dino Hujić  i asistentica kostimografa Minja Davidović (dizajn kostima radio je Haris Pašović).

Nakon Sarajeva, predstava će se izvoditi i u gradovima partnerima – Zagrebu i Budvi.

Predstava “Svijet mogućnosti” koproducirana je u partnerstvu East West Centra Sarajevo, Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad, Festivala Grad teatra Budva, Plesnog centra TALA Zagreb i kofinansirana od strane EU putem programa Kreativna Evropa. Za više informacija o projektu Svijet mogućnosti posjetite web stranicu.