Počele su probe nove predstave „Svijet mogućnosti“, čiji je autor i redatelj Haris Pašović. Ova predstava rezultat je rada na međunarodnom projektu, koji ima za cilj osvjetljavanje života osoba s invaliditetom.

„Svijet mogućnosti“ za svoju glavnu temu ima život djece i ljudi s autizmom i cerebralnom paralizom, ali i živote članova njihovih porodica, te institucije koje su dio njihovih života, njihove svakodnevice i izazova s kojima se susreću. Autor i redatelj Haris Pašović ističe da nije bilo lako napraviti dramski tekst, s obzirom na to da okosnicu čini materijal čiju suštinu nije moguće izraziti riječima, te da su glumačke kreacije presudne za sadržaj.

Na predstavi radim s jednom glumačkom ekipom koja je veoma duboko ušla u cijeli proces. Mi zapravo radimo godinu dana na ovom projektu. Imali smo radionice u Sarajevu, Novom Sadu i Budvi; radili smo i sa našom kolegicom Larisom Lipovac Navojec iz Zagreba, koja je koreograf i jedan od partnera u ovoj priči, ali nama je ključno partnerstvo s institucijama koje rade s osobama s invaliditetom. U Sarajevu, Novom Sadu i Budvi posjetili smo centre i dnevne boravke koji se bave i gdje borave osobe s invaliditetom, provodili s njima vrijeme i stekli jedan određeni uvid u njihove živote, koji sada želimo da prenesemo publici“, objašnjava Pašović i dodaje da je pred glumcima veliki izazov, glumački i ljudski, ali da ne sumnja da će fantastično iznijeti svoje uloge.

Probe su praktično početak posljednje faze ovog projekta, kada će svi učesnici pretočiti svoja iskustva i ono što su kroz radioničarski rad naučili u prethodnom periodu.

Radeći na predstavi počeli smo da razmišljamo šta je s onim ljudima koji imaju tako otežan život, a ipak žive, njihovi roditelji se bore za njih, institucije se bore za njih, i to je bio prvi kontakt. Dakle, naš prvi kontakt sa školom Milan Petrović je bio još 2016. godine. I onda je dugo trebalo dok smo razvili koncept, pronašli produkcione okolnosti i, evo, poslije osam godina sastajemo se ovdje u završnoj fazi ovog projekta“, kaže Pašović.

Pored autora i redatelja Harisa Pašovića, umjetnički tim čine: kostimografkinja Marina Sremac, kompozitor Dino Šukalo, scenograf Ivana Jančić, koreografkinja Larisa Lipovac Navojec. U predstavi igraju: Gordana Đurđević Dimić, Lidija Stevanović, Sanja Ristić Krajnov, Jelena Antonijević, Mina Pavlica, Marija Feldeši, Milan Kovačević, Marko Savković, Vukašin Ranđelović, Aljoša Đidić, Aleksandar Sarapa i Rade Perović.

Predstava će se izvoditi u gradovima partnerima: u Sarajevu, Novom Sadu, Zagrebu i Budvi.

Projekat u okviru kog se priprema predstava „Svijet mogućnosti” nosi naziv „Enabled Theatre” i sprovodi se u saradnji između East West Centra Sarajevo, Srpskog narodnog pozorišta, Grad Teatra Budva i Plesnog centra Tala, a sufinansiran je sredstvima Evropske unije kroz program Kreativna Evropa.

Ulaznice za sarajevsku premijeru predstave „Svijet mogućnosti“, koja će biti izvedena 11. maja 2024. godine, moguće je već sada rezervisati putem zvanične web stranice Narodnog pozorišta Sarajevo na ovom linku.

Za više informacija o projektu „Svijet mogućnosti“ posjetite web stranicu.