Reditelj u fokusu 5. Sarajevo Festa je Andraš Urban, jedan od najboljih regionalnih reditelja, a publika će imati priliku pogledati dvije njegove predstave u Sarajevskom ratnom teatru SARTR. U ponedjeljak, 27. novembra, u 19:00 sati ansambl Novosadskog pozorišta izvest će predstavu “Neoplanta“ inspirisanu romanom Lászla Végela, a u petak, 1. decembra, u 20:00 sati ansambl pozorišta „Kostolanji Deže“ izvest će predstavu „Poetika šutnje“.

“Neoplanta” je furiozna predstava o haosu naših identiteta – jesmo li Zapad ili Istok? Centralna Evropa ili Balkan? Predkapitalističko ili postsocijalističko društvo? Jesmo li nacionalisti ili kosmopoliti? To je i predstava o pozorištu samom – je li pozorište politika ili je politika pozorište? Izniman, brilijantan ansambl Novosadskog pozorista (Ujvideki szinhaz) u jednoj od najboljih režija velikog regionalnog reditelja Andraša Urbana! Predstava “Neoplanta” dobitnica je Sterijine nagrade i dvostruki laureat BITEF-a.

U predstavi igraju: Gabriela Crnković, Blanka Horvat/Emina Elor, Agota Ferenc, Silvia Križan, Fani Dupak/Judit Laslo/Bea Sekelj/Lea Blaško/Agota Siladji, Ištvan Kereši, Daniel Husta, Atila Nemet, Arpad Mesaroš, Zoltan Širmer i Gabor Pongo.

„Predstava Poetika šutnje je počela da se radi kao ‘Poetika slušanja’ i kao svojevrsni nastavak predstave ‘Poetika gledanja’ u kojoj smo se bavili vizualnošću teatra. Ovde smo želeli da se bavimo onim što čujemo, sa tonom i zvukom, ali je realnost to pretvorila u jednu drugačiju priču, u priču o poetici ćutanja. Hteo sam da se bavim stanjem koje prethodi artikulisanom govoru, ali je postalo mnogo aktuelnije baviti se onim što sledi, a to je post-jezik“, izjavio je reditelj Andraš Urban.

U predstavi igraju: David Buboš, Boris Kučov, Gabor Mesaroš i Andrea Verebeš.

Ulaznice za predstave moguće je rezervisati putem e-maila blagajna@sartr.ba, te kupiti na blagajni SARTR-a, po cijeni od 15 KM, svakim radnim danom od 10:00 do 16:00, a na dan predstave od 18:00 sati.

Podsjećamo publiku da će Sarajevo Fest 2023 biti otvoren, 26. novembra s početkom u 19:00 sati, u Kamernom teatru 55, koncertima nagrađivanog Kamernog hora Smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu pod dirigentskom palicom maestra Radeta Radovića, i koncertom za dvije violine i glas Ivane Đurić i Zanina Berbića.

Ulaznice za koncerte moguće je rezervisati putem e-maila eastwest@eastwest.ba, te kupiti na blagajni Kamernog teatra 55 (svakim radnim danom od 10:00 do 12:00 i od 16:00 do 20:00 sati).