Foto: Velija Hasanbegović

U utorak, 19. septembra 2023. godine, s početkom u 20:00 sati, na pozorišnom Trgu Susan Sontag, publika će imati priliku uživati u izvedbi prvog dijela baletnog triptiha „K'o nekad u osam“, rađenog u koreografiji i režiji Ekaterine Vereshchagine. U baletu „K'o nekad u osam“ članovi baletnog ansambla plesat će na muzičke hitove 70-ih godina.

U predstavi učestvuju solisti i članovi ansambla Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo: Nataša Gaponko, Zulejha Kečo, Ivan Salonski, Darika Dunganova, Amina Sulejmanagić, Bulat Gareev, Goran Staniškovski, Boris Vidaković i Denis Zhuchenko.

Baletna čarolija

Prvi dio večeri je rezervisan za „Baletnu čaroliju“ u izvedbi članova baletne škole „Aurora“ – KUD Baščaršija, te članova BASICS škole. Na programu će se naći numere: Prijatelji – prvi baletni koraci i stvaranje prijateljstva kroz umjetnost, Polka-Mazurka – okretna međukulturalna igra, Waltz music Enchanted Ballroom – muzika gotičkog valcera, Farruca forma flamenca kroz koju se otkriva nevjerovatna snaga i ravnopravnost. Freedom – sloboda kao najvažniji segment ljudskog bivstvovanja.

„Baletna čarolija“ počinje u 19:00 sati.

Kultura na ulice 2023! je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu sa Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

Projekat „Kultura na ulice!“ je multimedijalnog karaktera i izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Cilj projekta „Kultura na ulice!“ je da, kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvedbu, približi kulturu i umjetnost građanima.

Ulaz na sve događaje u produkciji specijalnog programa Narodnog pozorišta Sarajevo „Kultura na ulice 2023!“ je besplatan.