Foto: Velija Hasanbegović

U srijedu, 27. marta, s početkom u 19.30 sati svi ljubitelji baletne umjetnosti, povodom Međunarodnog dana teatra, moći će uživati u igri solista i ansambla Baleta kada će na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo biti izveden baletni klasik „Posljednja noć; Šeherzada“ u koreografiji i režiji Vesne Orlić.

Fragment iz baleta ruskog kompozitora Arama Hačaturjana “Posljednja noć“ prvi je dio ove baletne predstave u kojem igraju Luisa Escamilla Rodriguez i Elio Arnoldo Villa Garcia.

Čuveni balet “Šeherzada” komponovao je Nikolaj Rimski-Korsakov, a u glavnim ulogama nastupit će solistica Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo Tamara Ljubičić i Ivan Salonski.

U predstavi učestvuju solisti i ansambl Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo.

„Kako mi je ovaj čarobni grad ostao u sjećanju kao multikulturalni ambijent na razmeđi Istoka i Zapada, u kojem se prepliću tradicionalno i moderno, vizualna raskoš i orijentalni mirisi, simfonijska suita Šeherzada bila mi je logičan izbor i inspiracija za koreografiju u kojoj dominira svevremena priča o ljubavi, prevari, izdaji, mržnji, nasilju, osveti i smrti.

Kooperativnost, visoka motivacija, entuzijazam i otvorenost prema inovacijama, ali i simbolika legendarne heroine koja je vijekovima bila simbol umjetnosti pripovijedanja, dala mi je ideju da spojim dramske i plesne elemente te tako u potpunosti iskoristim kreativni potencijal ansambla“, zapisala je Vesna Orlić, koreografkinja baleta „Posljednja noć; Šeherzada“.

Balet “Posljednja noć; Šeherzada” ponovo je na repertoaru Narodnog pozorišta Sarajevo u četvrtak, 4. aprila, s početkom u 19.30 sati.

Radno vrijeme blagajne:

– Na dan izvođenja predstava u dva termina: od 9.00-11.30 i od 15.30-19.30 sati.
– Ostalim radnim danima od 9.00-15.00 sati.