Foto: Velija Hasanbegović

U subotu, 27. aprila, 74 godine nakon prvog premijernog izvođenja, povodom Međunarodnog dana plesa na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo ponovo će biti izveden balet „Žetva“ kompozitora Borisa Papandopuloa, u koreografiji i režiji Edine Papo.

Godine 1946. osnovan je mali baletni ansambl Narodnog pozorišta, ali se pravi početak rada sarajevskog Baleta veže za predstavu “Žetva”, prvi balet kojeg su na scenu Narodnog pozorišta Sarajevo, 25. maja 1950. godine, postavili kompozitor Boris Papandopulo, koji je tada djelovao u sarajevskoj operi i ruska balerina Nina Kirsanova.

Balet Žetva Borisa Papandopula, učinio je da se ponovo zaljubim u teatar. Muzika, sadržaj, igrači, strepnja, odgovornost… Danas se klasični, moderni, neoklasični balet i druge savremene forme plesa nesumnjivo prepliću. Klasični balet doživljavam kao temeljni jezik. Kako je klasična muzika zapisana notama vječna, tako je i klasični balet vječan, ima svoju posebnu strukturu i poseban značaj. Ovdje sam kao koreografkinja crpila inspiraciju odasvud.

Moje viđenje Žetve je prilagoditi je sadašnjem trenutku, da bude dinamična i prirodnija. Vjerujem da sam na taj način predstavu približila gledaocu, pogotovo mladima koji uče voljeti balet kao umjetnost“, izjavila je koreografkinja Edina Papo.

Publika će uživati u igri solista i ansambla Baleta Narodnog pozorišta, a u naslovnim ulogama gledat ćemo Tamaru Ljubičić i Olega Karatseva.

Dizajn scenografije potpisuje Josip Lovrenović, kostimska rješenja uradila je Katarina Radošević Galić, dramaturginja je Asja Krsmanović.

Radno vrijeme blagajne:

– Na dan izvođenja predstava u dva termina: od 9.00-11.30 i od 15.30-19.30 sati.
– Ostalim radnim danima: od 9.00-15.00 sati.