U Pozorištu mladih Sarajevo u utorak, 7. novembra, u 20.00 sati premijerno će biti izvedena predstava “Večera budala”, autora Francisa Vebera, a u režiji Adisa Bakrača.

Kako navodi Bakrač, “Večera budala” je lepršava i razigrana komedija koja, prije svega, ima za cilj da nasmije i zabavi publiku. Živopisni likovi i okolnosti u kojima se oni nalaze stvaraju komične situacije i vrtloge neočekivanih događaja koji se ubrzano nižu jedni za drugim. Baš kad pomislimo da se situacija razriješila, nastaje nova komedija zabune i još veći urnebes.

Likovi u predstavi izvode igru koja je od sudbonosne važnosti za njih i svaki od likova u toj igri želi izaći kao pobjednik. Ovaj pozorišni komad, kaže Bakrač, tretira probleme, želje i stremljenja savremenog čovjeka i iz tog aspekta je izuzetno aktuelan u današnjem vremenu.

“Sigurno je da će mnogi koji budu gledali ovu predstavu u likovima moći prepoznati komšije, rođake, radne kolege, ali i sami sebe. Pored komičnog, u predstavi postoje dramski momenti gdje ona prestaje biti lagana razbibriga, te postaje složen dramski komad sa ‘izbrušenim’ dramskim likovima. U tom kontekstu, predstava gledaoce stavlja pred dilemu: da li u životu bolje prolaze pametni ili budale? Odgovor na ovu dilemu saznat će oni koji pogledaju našu predstavu”, rekao je Bakrač.

Scenografiju potpisuje Narda Nikšić, a kostimografiju Amna Kunovac Zekić. Autori muzike su Hamdija Salihbegović i Nedžad Merdžanović, a izradu scenografskih elemenata su radile Mirjana Čistopoljski i Mediha Džambegović. Saradnik na scenskom pokretu je Belma Čečo Bakrač, dizajner Almir Kurt Kugla, a fotograf Velija Hasanbegović.

U predstavi igraju: Mario Drmać, Alen Mratović, Sabit Sejdinović, Damir Kustura, Aida Bukva i Anja Kraljević.