Na sceni Sarajevskog ratnog teatra, 18. januara s početkom u 20.00 sati, premijerno će biti izvedena predstava „Up and Down“.

Vodeći se time da je kultura medij kroz koji se osobe s Down sindromom mogu bolje i slobodnije izraziti i koji im omogućava bogatiji i aktivniji društveni život, u koprodukciji Udruženja „Život sa Down sindromom FBiH“ i Sarajevskog ratnog teatra nastaje predstava „Up and Down“ u režiji Ermina Brave.

„Up and Down“ je dokumentarna predstava nastala kao rezultat višemjesečnog rada s mladim izvođačicama i izvođačima s Down sindromom.

Ovo je glas jedne generacije koja mijenja svoj položaj u društvu. Zajedno sa svojim roditeljima primjer su kako se predanim i dosljednim radom mogu pomjerati granice. Od malih nogu su na sceni, kroz pozorište su učili o sebi i svijetu oko sebe. U ovoj predstavi progovaraju o svom sazrijevanju, hrabrosti, samostalnosti, pravima koja im pripadaju, barijerama i izazovima s kojima se suočavaju u društvu. Samostalni su, ali njihova budućnost nije samo u njihovim rukama, nego i našim.

Imamo li mi odgovore na pitanja: Šta za nas znači biti drugačiji? Kako se ponašamo jedni prema drugima? Znamo li zaista šta je Down sindrom? Jesmo li doživjeli osuđivanje? Kada bismo bili superheroj/ina šta bismo promijenili u društvu? Da li bismo? Kako? Kada?

U predstavi igraju: Ahmed Mašetić, Anes Kujović, Edna Šunjić, Ema Agić, Harun Tanović i Selma Hodžić. Režiju potpisuje Ermin Bravo, koreografiju Selma Hodžić, Amila Terzimehić, scenografiju i kostimografiju Adisa Vatreš Selimović, dramaturgiju Emina Omerović. Umjetnička saradnica za inkluziju je Alena Džebo, a umjetnička saradnica je također i Selma Spahić. Za montažu videa zadužen je Vladimir Gojun, a za fotografije Edna Šunjić.

Repriza predstave zakazana je za 19. januar. Rezervacije ulaznica za reprizno izvođenje mogu se izvršiti putem brojeva telefona 033/664 070 i 061/850 745 ili na mail blagajna@sartr.ba.