U Sarajevskom ratnom teatru, 29. aprila, s početkom u 20 sati, biće premijerno izvedena predstava „Call me God“, prema tekstu grupe autora koju čine: Gian Maria Cervo, Marius von Mayenburg, Albert Ostermaier, Rafael Spregelburd, a u režiji Gianluca Iumento. Predstava nastaje u koprodukciji Sarajevskog ratnog teatra, Teatro Stabile Delle Arti Medioevali, Associazione La Dramaturgie i Associazione culturale Ideagora.

Tekst „Call me God“ inspirisan je snajperskim napadima u Washingtonu (također poznatim kao snajperski napadi Beltway) u kojima je, u vremenskom periodu od tri sedmice, ubijeno jedanaest ljudi.

Snajperisti su bili John Allen Muhammad (u to vrijeme 41 godina) i Lee Boyd Malvo (u to vrijeme 17 godina), koji su putovali u plavoj limuzini Chevrolet Caprice iz 1990. godine.

Prema riječima reditelja Gianluce Iumenta, ovaj komad predstavlja neku vrstu manifesta o početku kraja američkog imperijalizma. Predstava nas na neki način uvodi u srž, sami početak pada, početak dekonstrukcije američkog sna, američkog kapitalizma i Amerike kao vodeće svjetske sile. Predstava je vrlo suvremena konverzacija različitih formi umjetnosti, u njoj se pokušava portretirati problem balansa između individualne slobode i osjećaja sigurnosti. Namjera joj je uspostaviti dijalog sa publikom i ponuditi zanimljivu perspektivu na problem kojim se bavi.

U predstavi igraju: Alban Ukaj, Maja Salkić, Jasenko Pašić, Amila Terzimehić i Enes Kozličić.

Dramaturgiju potpisuje Nejra Babić, kostimografiju Lejla Hodžić, scenografiju Armin Ćosić, a dizajn plakata Naida Čelik.

Prva repriza zakazana je za 30. maj, s početkom u 20 sati.