Foto: Velija Hasanbegović

Narodno pozorište Sarajevo je u sklopu regionalne turneje gostovalo u Prištini s predstavom „Jedan je Muhammad Ali“, te u prepunoj sali AAB teatra “Faruk Begolli“ otvorilo Internacionalni teatarski festival “Prishtina International Theatre Festival”.

Uloge su ostvarili: Ermin Sijamija, Slaven Vidak, Vedrana Božinović, Sanela Krsmanović Bistrivoda i Dino Bajrović.

Internacionalni teatarski festival “Prishtina International Theatre Festival” osnovan je u AAB teatru “Faruk Begolli” u junu 2017. Prvo izdanje ovog festivala održano je pod motom: “Ne pitaj šta tvoja zemlja može učiniti za tebe – pitaj šta ti možeš učiniti za svoju zemlju”.

„Kako je pravo ime Muhameda Alija? I šta ako je ovo odjednom najvažnija informacija u vašem životu? Ovo je priča o porodici. O ocu i sinu. Ocu koji odlazi i sinu koji postaje otac. Možemo li zaštititi našu djecu od onoga sa čim se rode? Ovo je priča o olovci u koju stane 100 hiljada riječi. I opet ih nema kad ti najviše zatrebaju. Ovo je priča koja će vas beskrajno nasmijati, ali i preciznim udarcem u pleksus izbiti dah. Udarcem dostojnim Muhameda Alija. Ali ne baš kao njegovim. Jer, JEDAN JE MUHAMMAD ALI“, o predstavi je kazala Vedrana Božinović, dramaturginja i glumica u predstavi.

Dramaturginja je Vedrana Božinović, scenografkinja i kostimografkinja Lejla Hodžić, kompozitor predstave je Damir Imamović, a koreografkinja Ena Kurtalić. Video dizajn potpisuje Zlatan Filipović.

Nakon gostovanja na Internacionalnom teatarskom festivalu Priština PITF 2024, predstava „Jedan je Muhammad Ali“ bit će izvedena na XXIII festivalu bh. drame Zenica, te na Festivalu 47. dani satire Fadila Hadžića u satiričkom kazalištu Kerempuh.