Večeras, 28. februara, s početkom u 20 sati na sceni SARTR-a publika će ponovo moći pogledati predstavu „Totovi“ Ištvana Erkenja, a u režiji Andraša Urbana.

Komad je groteska s elementima satire, koji je Ištvan Erkenj, jedan od najpriznatijih mađarskih pisaca 20. vijeka napisao na osnovu novele „Dobrodošlica za Majora“ iz 1966. godine. Inspirisana je stravičnom, istovremeno besmislenom i uzaludnom, sudbinom mađarskih vojnika na Istočnom frontu januara 1943.

„Lajos Tót, naravno, nije bio kralj Korinta, samo vatrogasac u planinskom selu. Stoga nikada nije uvrijedio bogove. Šta je onda bio njegov zločin? Možda nije počinio ništa i samo je živio u doba kada je postojao samo jedan izbor: moglo se biti samo buntovnik ili Sizif. Povijest se ponavlja na mnoge načine. Bilo je više istovjetnih vremena, pa tako i mnogo Tótova. Ako historija uči ljude pristajanju, naravno da je teško žigosati zločincem čovjeka koji do kraja ustraje u pristajanju. Još je teže osuditi ovog vatrogasca, jer dođe trenutak kada kaže ‘dosta’ – i sam baci kamen u dolinu“, zapisao je Ištvan Erkenj.

„Totovi su jedna obična porodica: prosječni, mali uplašeni ljudi, u svemu po propisu. I, u svemu spremni da ugode vlasti. A, kada prestravljeni podanici ugađaju prestravljenoj vlasti, kada je duh satrt i vlada strah, prirodan žanr postaje tragična groteska… ono kad se na sav glas od srca smijemo, a u isto vrijeme nas neumoljivo podilazi jeza.“

U predstavi igraju: Davor Sabo, Sead Pandur, Snežana Bogićević, Ana Mia Karić, Hana Zrno, Adnan Kreso i Emir Fejzić. Autorski tim čine: Vedrana Božinović (dramaturgija), Adisa Vatreš Selimović (scenografija i kostimografija), Eva Nevesinjac (klavir), Velija Hasanbegović (fotografija) i Naida Čelik (dizajn plakata).

Rezervacije ulaznica mogu se izvršiti na brojeve telefona 033 664 070 ili 061 850 745, kao i putem e-maila blagajna@sartr.ba.