Foto: Velija Hasanbegović

U četvrtak i petak, 25. i 26. januara, na sceni SARTR-a biće ponovo izvedena predstava „Stotinu malih smrti“ nastala prema tekstovima Semezdina Mehmedinovića, u dramatizaciji Olge Dimitrijević i Jovane Tomić, a u režiji Jovane Tomić.

„Predstava Stotinu malih smrti nastaje na osnovu adaptacije proznih djela Semezdina Mehmedinovića – Me’med, crvena bandana i pahuljica, Ovo vrijeme sada, Autoportret s torbom, Sarajevo Blues. Od ogromnog bogatstva Mehmedinovićeve literature, tematski okvir naše dramatizacije je fokusiran na tijelo i smrtnost. Preispitivanje ljudske smrtnosti kroz prizmu ranjivosti tijela, ali i propitivanje cjelokupnog života pojedinca u odnosu na neminovni kraj, otvorio je put ka promišljanju brojnih malih smrti. One su simboličke, metaforičke ali i stvarne, materijalne, koje čine sastavni dio života. Tehnikom dramaturške montaže i kolažiranja različitih segmenata navedenih knjiga, uvodimo publiku u intimne prostore junaka, kako fizičke tako i mentalne i emotivne. U jednoj pozorišnoj večeri svi zajedno idemo na put, down the memory lane, u egzile i povratke, kontinuitete i diskontinuitete, lomove i ponovna uspostavljanja“, izjavile su Jovana Tomić i Olga Dimitrijević.

Za roman Me’med, crvena bandana i pahuljica, Mehmedinović je dobio značajne književne nagrade, a svakako se izdvajaju nagrade „Meša Selimović“ i „Mirko Kovač“.

Me’med, crvena bandana i pahuljica je moja najbitnija knjiga u smislu da je najbitnija iskustva životna sabrala u sebe i na neki način pogled na cijeli život donijela u jednom novom svjetlu. Mislim da je ovo ozbiljna knjiga i da sam uspio naći ključ da o najbitnijim, najličnijim stvarima progovorim na dopustiv način. To što je iznimno lično dovedem do univerzalnoga. Roman je priča o ljubavi. Ta tema ljubavi je jedna od onih tema koja prolazi kroz sve što sam napisao”, kazao je ranije Semezdin Mehmedinović.

U predstavi „Stotinu malih smrti“ uloge ostvaruju: Sead Pandur, Amila Terzimehić i Kemal Rizvanović. Autorica muzike i performer u predstavi je Nikolina Vujić, dok scenografiju i kostimografiju potpisuje Adisa Vatreš Selimović. Autor fotografija je Velija Hasanbegović.

Rezervacije ulaznica mogu se izvršiti putem brojeva telefona 033/664 070 i 061/850 745 ili putem maila blagajna@sartr.ba.