Trećeg dana Takmičarskog programa XXIII festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2024, u nedjelju, 26. maja u 20 sati u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica je izvedena predstava „Sanjao sam da sam se probudio“ prema tekstu Željka Hubača, u režiji Dine Mustafića i u produkciji Narodnog pozorišta Beograd.

„Napisao sam komad o pozorištu, o tome koliko i kome ono znači, o njegovoj društvenoj poziciji, sjaju i bedi, o onome šta je u njemu lepo i ružno, o strasti koja ga stvara i obesti koja ga razara, umetničkoj sujeti i ljubavi, o snazi onih koji u njega veruju i koji mu se daju čak i kada mu ne veruju“, kazao je Željko Hubač o tekstu predstave.

U predstavi igraju: Dušan Matejić, Jovan Jovanović, Anastasija Anja Mandić, Suzana Lukić, Nina Nešković, Nikola Vujović, Slobodan Beštić i Julija Petković, dok su specijalni gosti osmočlani hor „Smilje“.

Dramaturgija predstave je povjerena Đorđu Kosiću. Scenografiju predstave potpisuje Jasmina Holbus, a kostimografiju Marina Medenica. Kompozitorica predstave je Irena Popović, dok je za scenski govor bila zadužena Ljiljana Mrkić Popović.

U ponedjeljak, 27. maja u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica će biti upriličen bogat program Festivala. Tako će publika u okviru Takmičarskog programa u 20 sati u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica imati priliku da pogleda predstavu „Režim iscjeljenja“ prema tekstu Tanje Šljivar, u režiji Bojana Đorđeva i u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.

U okviru Pratećeg programa u Konferencijskoj sali Bosanskog narodnog pozorišta Zenica u 10 sati će biti upriličena promocija knjige „Drame za decu“ autora Željka Hubača. Sa autorom će o knjizi razgovarati Nedžma Čizmo. Isti dan, u 19.30 sati u istom prostoru će biti održana promocija knjige „Iza košmara – dramski diskurs u književnom djelu Zlatka Topčića“ autora Nermina Ormanovića. Na promociji će, pored autora, govoriti Zlatko Topčić i Almedina Čengić, dok će promociju moderirati Merima Handanović.