×

Predstava “Marlene Dietrich: pet tačaka optužnice” večeras na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

Foto: Velija Hasanbegović

Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo u ponedjeljak, 11. marta, s početkom u 19.30 sati, bit će izvedena dramska predstava „Marlene Dietrich: pet tačaka optužnice“ autora i režisera Harisa Pašovića.

U naslovnoj ulozi Marlene Dietrich gledat ćemo jednu od najboljih glumica u regionu, Mirjanu Karanović. Pored Mirjane, u predstavi igraju Mona Muratović, Elmir Krivalić i Enes Salković.

Marlene Dietrich je bila više od filmske zvijezde – bila je mit. Jedna veoma neobična žena, veoma posebna, koja je u svom životu uvijek pravila nekonvencionalne izbore, često rizikujući reakciju svoje okoline – bilo privatne, profesionalne ili reakciju u svojoj domovini. Ja sam napisao dramu o jednom imaginarnom suđenju Marleni Dietrich, u kojem je optužena zbog svog životnog stila; svojih neortodoksnih stavova o braku i porodici; svoje nezavisne prirode; svog erotizma i svog učešća u američkoj vojsci tokom drugog svjetskog rata.

U drami, troje mladih tužilaca, jedna žena i dva muškarca, optužuju Marlenu da nije bila dovoljno patriota, da nije bila dobra majka, da je imala izvanbračne veze, i da je izdala svoju zemlju. To su ozbiljne optužbe i oni navode primjere iz njenog života koji potkrepljuju, po njihovom mišljenju, tu optužnicu. Marlene Dietrich odgovara i iz njenih odgovora vidimo koliko je život složen i koliko je pogrešno mjeriti ljude sterotipima i redukovati ih površnim procjenama. Vidimo jedan kompleksan život i jednu pametnu ženu čiji se moral ne mjeri brojem ljubavnika, nego njenim ljudskim postupcima i njenom ljudskom supstancom”, kazao je reditelj predstave Haris Pašović.

Autorski tim čine: Lada Maglajlić i Vedad Orahovac (scenografija), Irma Saje i Vanja Ciraj (dizajn kostima), Dino Šukalo i studio Modra rijeka (kompozitor), Branislav Milinković (dizajn svjetla), Dino Hujić (video art), Alen Alilović (direktor fotografije) i Source production (video produkcija).

Radno vrijeme blagajne:

– Na dan izvođenja predstava u dva termina: od 9.00 do 11.30 i od 15.30 do 19.30 sati.
– Ostalim radnim danima: od 9.00 do 15.00 sati.