Nakon odigranih sedam predstava u okviru Takmičarskog programa XXIII festivala bh. drame Zenica 2024. dodijeljene su festivalske nagrade u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica. Nagrada „Adem Čejvan“ za životno djelo XXIII festivala bh. drame Zenica 2024. dodijeljena je istaknutom bosanskohercegovačkom glumcu Senadu Bašiću.

Predstave u okviru Takmičarskog programa XXIII festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2024. je ocjenjivao Stručni žiri u sastavu: teatrologinja, dramaturginja i rediteljica Dubravka Zrnčić Kulenović (predsjednica), pisac Darko Cvijetić (član) i dramaturg Dragan Komadina (član), a dodijeljeno je ukupno jedanaest nagrada.

Nagrada „Miodrag Žalica“ za najbolji izvedeni bosanskohercegovački dramski tekst dodijeljena je Asji Krsmanović za dramu „Kiselina“. Glavnu nagradu Festivala bosanskohercegovačke drame za najbolju predstavu u cjelini dobila je predstava „Kiselina“ autorice Asje Krsmanović, u režiji Nermina Hamzagića i u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, XXIII festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2024. i Scene MESS Sarajevo. Nagradu za najbolju režiju dobio je Aleš Kurt za režiju predstave „Tri prikazivanja Boga“ Narodnog pozorišta Tuzla. Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje dodijeljena je glumcu Mirvadu Kuriću za uloge Daidže i Babe u predstavi „Kiselina“, a Nagradu za najbolju glumicu dobila je glumica Gordana Boban za ulogu Majke u predstavi „Kiselina“. Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje mladog glumca/glumice dodijeljena je glumici Anđeli Rakočević za ulogu Male koja pleše kao iz bajke u predstavi „Mali ratovi i kabine Zare“ u koprodukciji Narodnog pozorišta Republike Srpske i Sterijinog pozorja. Nagradu za najbolju epizodnu ulogu osvojila je Nataša Perić za ulogu Nepoželjne u predstavi „Mali ratovi i kabine Zare“. Nagrada za najbolju scensku muziku dodijeljena je Nikolini Vujić za autorsku muziku i izvođenje u predstavi „Stotinu malih smrti“ Sarajevskog ratnog teatra SARTR, a Nagradu „Antun Marinić“ za najbolji scenski pokret dobila je Belma Lizde Kurt za predstavu „Tri prikazivanja Boga“. Specijalna nagrada za dramski tekst dodijeljena je Vidi Davidović za dramu „Mali ratovi i kabine Zare“, a Specijalnu nagradu za kolektivnu glumačku igru dobio je ansambl predstave „Tri prikazivanja Boga“.

Novinarski žiri Festivala je radio u sastavu: Maja Begtašagić (predsjednica), Ines Baždalić (članica) i Mladen Bićanić (član). Nagrada Žirija novinara za najbolju predstavu na XXIII festivalu bosanskohercegovačke drame Zenica 2024. je pripala predstavi „Kiselina“ autorice Asje Krsmanović, u režiji Nermina Hamzagića i u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, XXIII festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2024. i Scene MESS Sarajevo.

Asja Krsmanović

Žiri publike je radio u sastavu: Ajla Đidić (predsjednica), Dženan Ajdinović (član) i Sanel Jalmanović (član). Nagrada Žirija publike za najbolju predstavu je pripala predstavi „Kiselina“ u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, XXIII festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2024. i Scene MESS Sarajevo. Nagradu Žirija publike za najbolju glumicu Festivala je dobila glumica Amila Terzimehić za ulogu u predstavi „Stotinu malih smrti“, a Nagradu Žirija publike za najboljeg glumca Festivala dobio je glumac Mirvad Kurić za ulogu u predstavi „Kiselina“.

Nermin Hamzagić

Na ovogodišnjem Festivalu dodijeljeno je ukupno petnaest nagrada, a Svečanom ceremonijom uspješno je okončan XXIII festival bosanskohercegovačke drame Zenica 2024.