Publika 11. internacionalnog festivala srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest, koji se održava u organizaciji Udruženja „Medija-Art“, drugu večer imala je priliku pogledati izvedbu „Oslobodite umjetnike“ mladih članova JU Bosansko narodno pozorište Zenica.

Pozorišni komad autorice Nedžme Čizmo, za koji režiju potpisuje Nick Teunissen, govori o temi današnjice, odnosno tankoj niti na kojoj vise opstanak pozorišta i nastojanje mladih glumaca da pridobiju naklonost stranih donatora i tako riješe finansijske probleme koji ih guraju u propast. Na putu odupiranja prošlosti, oni upadaju u zamke demokratije, prikazuju zaostajanje društva u kojem žive, ali i Zapad kojem se teži.

Članovi Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica u Pozorištu mladih Sarajevo sinoć su svojim igranjem pridobili publiku koja ih je nagradila dugotrajnim aplauzom.

Drugog dana 11. Juventafesta započele su i aktivnosti radionice karakterne maske, radionice muzičkog teatra, radionice osnove animacije predmeta, radionice plesa i radionice za profesore, voditelje dramskih sekcija u srednjim školama.

Danas, trećeg dana festivala, na programu su dvije predstave. U JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo s početkom u 17.00 sati predstavu „Paklena pomorandža“ rediteljice Sandre Maksimović odigrat će članovi „Kulturociklina“ i KCK iz Kruševca, dok će predstava „Progovori“ u režiji Oriane Kunčić, Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku – Dramski studio „Ivana Jelić“, biti odigrana u Pozorištu mladih Sarajevo s početkom u 20.00 sati.

Jedanaesti Juventafest traje do nedjelje, 10. septembra, i ulaz na sve predstave je besplatan.