Večeras, 6. novembra, s početkom u 19.30 sati u Narodnom pozorištu Sarajevo, bit će izvedena dramska predstava Bosanskog narodnog pozorišta Zenica “Drama o Mirjani i ovima oko nje”, rađena prema tekstu Ivora Martinića, a u režiji Nermina Hamzagića. Ova predstava svoju premijeru imala je ove godine u aprilu mjesecu, a večeras će i sarajevska publika imati priliku da je pogleda.

Drama o Mirjani i ovima oko nje je tekst o ženi koja ima samo kćer, godine, sjećanja i jedan stan koji mrzi. Barem tako ona kaže. Zapravo, jedino što Mirjana ima su oni oko nje. Otuđeni, uronjeni u vlastite egzistencijalne brige i emotivne drame, oni oko Mirjane čine Mirjanu. Ženu u četrdesetim koja sjedi u neudobnoj uredskoj stolici, puši, pije kafu, kupuje šefu kravatu i ulazi u neobavezne uredske avanture iz kojih izlazi još praznija nego što je ušla, jer shvata da nisu dovoljne da ispune prazninu koju osjeća.

Mirjana je drama o nama. O propaloj srednjoj klasi. O ženi čija slika u društvu blijedi proporcionalno s rastom njenih godina, sve dok ne postane potpuno nevidljiva. O malom običnom životu u kojem nema velikih događaja, velikih misli ili rečenica, ali ima velikih osjećaja“, zapisali su o predstavi dramaturginja Asja Krsmanović i reditelj Nermin Hamzagić.

U predstavi igraju: Snežana Vidović, Tamara Miličević-Stilić, Faketa Salihbegović- Avdagić, Enes Salković, Selma Mehanović, Saša Handžić, Uranela Agić i Benjamin Bajramović.

Dramaturgiju predstave potpisuje Asja Krsmanović. Scenografija je povjerena Sabini Trnki, a kostimografija Irmi Saje. Muziku predstave potpisuje Enes Zlatar.