U Sarajevskom ratnom teatru (SARTR) u subotu, 11. novembra,  s početkom u 20 sati biće ponovo izvedena predstava „Call me God“ prema tekstu grupe autora: Gian Maria Cervo, Marius von Mayenburg, Albert Ostermaier, Rafael Spregelburd, a u režiji Gianluce Iumienta.

Tekst „Call me God“ inspirisan je snajperskim napadima u Washingtonu (također poznati kao snajperski napadi Beltway) u kojima je, u vremenskom periodu od tri sedmice, ubijeno jedanaest ljudi. Snajperisti su bili John Allen Muhammad (u to vrijeme 41 godina) i Lee Boyd Malvo (u to vrijeme 17 godina), koji su putovali u plavoj limuzini Chevrolet Caprice iz 1990. godine.

Prema riječima redatelja, ovaj komad predstavlja neku vrstu manifesta o početku kraja američkog imperijalizma.

Predstava nas na neki način uvodi u srž, sami početak pada, početak dekonstrukcije američkog sna, američkog kapitalizma i Amerike kao vodeće svjetske sile. Predstava je vrlo suvremena konverzacija različitih formi umjetnosti, u njoj se pokušava portretirati problem balansa između individualne slobode i osjećaja sigurnosti. Namjera joj je uspostaviti dijalog s publikom i ponuditi zanimljivu perspektivu na problem kojim se bavi“, pojasnio je redatelj.

Predstava je nastala u koprodukciji Sarajevskog ratnog teatra, Teatro Stabile Delle Arti Medioevali, Associazione La Dramaturgie i Associazione culturale Ideagora.

U predstavi igraju Alban Ukaj, Maja Salkić, Jasenko Pašić, Amila Terzimehić i Enes Kozličić, dramaturgiju potpisuje Nejra Babić, kostimografiju Lejla Hodžić, a scenografiju Armin Ćosić.

Rezervacije ulaznica mogu se izvršiti na brojeve telefona 033 664 070 ili 061 850 745, kao i putem maila blagajna@sartr.ba. Predstava će biti izvedena sa titlovima na engleskom jeziku.