Foto: Velija Hasanbegović

U srijedu, 29. novembra, s početkom u 19.30 sati, na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo bit će praizveden balet „Sjećaš li se…? Sjećaš li se Dolly Bell? kompozitora Alexandera Balanescua u koreografiji, režiji i dramaturškom konceptu Staše Zurovca.

U predstavi će igrati: Masafumi Okuzono, Boris Vidaković, Tamara Ljubičić, Nataša Gaponko, Selma Efendić, Mihail Mateescu, Evgeny Gaponko, Albina Huskić, Ekaterina Vereshchagina, Bulat Gareev, Admir Kalkan, Ivan Salonski, Denis Zhuchenko, Sabina Sokolović, Amina Sulejmanagić, Nadža Pušilo, Selma Štrbo Arnautović, Lejla Bajramović, Goran Staniškovski, Til Čmančanin, Jovana Milosavljević Lovrenović, Dora Kos, Zulejha Kečo Kapidžić, Toko Tatekawa i Darika Dunganova.

Scenografiju potpisuje Josip Lovrenović, dok je kostimografska rješenja uradila Bjanka Adžić Ursulov.

„Sidranov tekst me je zainteresirao kao naslov, i to iz nekoliko razloga. Prije svega, zato jer se radi o naslovu koji je snažno upisan u kolektivno sjećanje javnog oka, uha i osjećaja. Za mene je koreografija u simbiozi s plesom, a još udružena s literarnim predloškom, zadatak koji implicira potragu da se pronađe adekvatan jezik kojim bi se tom fantastičnom djelu odala počast, a također i jedna nova vrsta umjetničkog uskrsnuća. Koreografija za mene nije samo oblikovanje plesnih pokreta na muziku, već puno više od toga kada se stvara kazališna predstava. Ona je i glazba i tijelo, i kostim i scenografija, i svjetlo i dramaturgija, gotovo sve što ga sačinjava, jer radi se o neverbalnom svijetu kreacije.

Sidranov svijet nevjerojatno je bogat, prije svega kao literarni jezik pun poezije čovjeka, lokaliteta i vremena. S druge strane, jako je bogat likovnošću ambijenta, a još i više suosjećanjem s emocijom običnog čovjeka kojeg je zadesio svijet te priče. Dakle, tekst me je najviše zainteresirao kao zadatak kako stvoriti koreografski jezik koji kroz svojevrstan sublimat ponuđene umjetničke stvarnosti zadovoljava kolektivno sjećanje, a također mu daje novu vrijednost koja gledatelju, koji ne zna ništa o toj temi i djelu, daje jednaku priliku da ga doživi i razumije“, izjavio je koreograf i reditelj Staša Zurovac.

Premijera baleta „Sjećaš li se…? Sjećaš li se Dolly Bell?“ je u četvrtak, 30. novembra, s početkom u 19.30 sati.

Rezervaciju ulaznica moguće je izvršiti online putem www.nps.ba.

Radno vrijeme blagajne na dan izvođenja predstave je od 9:00-11:30 i od 15:30-19:30 sati, a ostalim radnim danima od 9:00-15:00 sati.