Nakon uspješne premijere svoje nove predstave “Bilo jednom jedno jaje”, Pozorište lutaka u Mostaru (PLM) počinje s tradicionalnom serijom predstava za učenike mostarskih osnovnih škola i djecu vrtićkog uzrasta, te će na ovaj način proslaviti svoj 71. rođendan.

Inače, predstava “Bilo jednom jedno jaje” nastala je prema tekstu slovenačke književnice, Saše Eržen, a u režiji Silvana Omerzua, koji je također kreator lutaka i scenografije. U ovoj predstavi oživljavaju likovi Lisice, Vuka, Zeca i Medvjeda, koji imaju ljudske osobine što je karakteristično za basne.

Usred šume Zec pronalazi jedno jaje i sve šumske životinje se pitaju odakle ono dolazi, čije je i šta da rade s njim. Djeca kroz ovu predstavu uče o svim osobinama ličnosti, poput plahovitosti, hrabrosti, lukavstva, snage i, prije svega, radoznalosti.

U predstavi igraju mladi članovi glumačkog ansambla Pozorišta lutaka Lejla Pajić, Ena Husić, Ali Kamer Aksoy i Tarik Bajramović, a autor originalne muzike za predstavu je saksofonist i flautist Vasko Atanasovski.

Već sada Pozorište lutaka planira nove aktivnosti, predstave, gostovanja, učešća na lutkarskim festivalima u zemlji i inostranstvu, radionice sa djecom i još mnogo drugih sadržaja koji oplemenjuju i obogaćuju kulturni život grada.

Pozorište lutaka u Mostaru osnovano je 1952. godine. Sjedište mu je, tada kao i danas, bivša jevrejska sinagoga u mostarskom naselju Brankovac, koju je, početkom pedesetih godina prošlog vijeka, Jevrejska opština Mostar, ustupila Pozorištu lutaka i to samo i isključivo za tu namjenu.

Za sve ove godine Pozorište lutaka je postalo pravi hram lutkarstva i najbolji predstavnik kulturne scene ovog grada, dobitnik brojnih pohvala, nagrada i priznanja na međunarodnim i domaćim festivalima, a njegove predstave do sada je vidjelo preko dva miliona gledalaca.