U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica naredne sedmice počinje umjetnička rezidencija u okviru projekta „The Sexual Theater – Feminističko čitanje klasika“. Naime, u utorak, 2. jula u Pozorište stižu rezidenti – reditelj Júlio Cerdeira, koji predstavlja Teatro Circo Braga iz Portugala i autorica Aïcha Euzet, predstavnica Univerziteta Paul-Valery Montellier iz Francuske.

Unutar umjetničke rezidencije, gostujući reditelj i autorica će raditi sa određenim grupama na dekonstrukciji klasika, a ideja je dekonstrukcija rodnih stereotipa u poznatim nacionalnim knjigama s obzirom na specifične rodno zasnovane izazove sa kojima se suočavaju žene/muškarci u našoj zemlji. Pored toga, u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica će biti održan i Workshop Casting – audicija za glumice i glumce za novonastajuću predstavu, a umjetnički rezidenti će imati priliku i istraživati, razgovarati sa lokalnim organizacijama, fondacijama i udruženjima. Sve to, dovest će do novog dramskog teksta, nove međunarodne koprodukcije i novog pozorišnog festivala.

Júlio Cerdeira je plesač, izvođač, pozorišni i multidisciplinarni kreator. Godine 2015. diplomirao je pozorište na Univerzitetu Minho. Godine 2018. stekao je magisterij iz scenskih umjetnosti na ESMAE. Godine 2019. suosnovao je BANQUETE – Udruženje za istraživanje i stvaranje u izvedbenim umjetnostima. Trenutno predaje na pozorišnom programu i magistarskom studiju scenskih umjetnosti na ESMAE. Kao kreator i izvođač sarađivao je sa umjetnicima i institucijama kao što su Né Barros, Elisabete Magalhães, Rogério Nuno Costa, Sandro William Junqueira, Ballet Contemporâneo do Norte, Festival DDD, Hosek Contemporary, Centro de Arte Oliva, Festival TRÊSPÊ i drugi.

Júlio Cerdeira

Aïcha Euzet je spisateljica, glumica i rediteljica. Ima diplomu iz filozofije i magisterij iz stvaranja izvedbenih umjetnosti. Pridružila se odjelu za dramaturgiju na ENSATT-u 2018. godine. Njezina prva predstava, „NJËL – Aube à Thiaroye“ dobila je stipendiju Beaumarchais-SACD i nacionalnu stipendiju ARTCENA za stvaranje dramskih tekstova. Drugi tekst u triptihu „NJËL, Route sans nom“ osvojio je nagradu odbora Collisions. Od januara do juna 2023. godine dobila je stipendiju za umjetničku rezidenciju od Théâtre National de la Colline za pisanje završnog dijela predstave „Les Porteuses“ koja istražuje malo poznatu ulogu senegalskih strijelaca tokom prvih francuskih kolonijalnih osvajanja. Također je autorica teksta „Se Plier“, naručenog za festival En ACTE(S)-Les Contemporaines održan u TNP Villeurbanne u maju 2022. godine. Njezin prvi tekst, „A cette terrasse en béton qui n'existe plus“ objavio je Le Pôtichat. Njezina inscenacija triptiha „NJËL“ izvedena je u Saint-Louis, Senegal, u maju 2024. godine.

Aïcha Euzet

„The Sexual Theatre – Feminističko čitanje klasika“ je prvi međunarodni projekat koji predvodi jedna javna ustanova iz kulture u Bosni i Hercegovini, a koji je podržala Evropska unija. Projekat je započeo u januaru 2024. godine i završit će u decembru 2025. godine, a pored Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, partneri projekta su: Teatar Circo Braga iz Portugala, Grad teatar Budva iz Crne Gore i Univerzitet Paul-Valery Montellier iz Francuske. Cilj projekta je poboljšanje pozorišnih tema i narativa kroz feminističku interpretaciju nacionalnih klasika. Projekat obuhvata šesnaest aktivnosti koje će biti realizovane, a kao rezultati projekta će nastati četiri nova četiri nova dramska teksta, četiri nove međunarodne predstave, i četiri nova pozorišna festivala. Planirano je da predstave igraju u sve četiri partnerske zemlje u okviru četiri nova pozorišna festivala, a za kraj će biti publicirana i knjiga koja će objediniti sve novonastale dramske tekstove kao i metodologiju nastanka istih.