U utorak, 11. jula, s početkom u 21.00 sat u foajeu Narodnog pozorišta Sarajevo bit će izveden performans „Bol: Srebrenica je zvijezda padalica“ Emine Minke Muftić. Autorice teksta su Melika Salihbeg Bosnawi i Janja Beč.

Kao mentorica ovog projekta, Emina Minka Muftić ujedno je jedna od četiri izvođačice.

Uz nju će nastupiti, i ovaplotiti svoj bol prema tim tužnim zbivanjima, glumica Arma Tanović Branković, balerina Lejla Bajramović i svjedokinja vremena Fatima Muftić.

Projekat „Bol: Srebrenica je zvijezda padalica“, žalosno podsjećanje na tragični udes srebreničkog naroda nepojmljivih razmjera, nastao je iz potrebe glumice Emine Minke Muftić da se na svoj, umjetnički način, “pokloni” Srebrenici.

Kreativnim odabirom literarnog predloška i sugestivnim interpretacijama, ove četiri žene na sceni čistoj, s minimalističkim scenskim rješenjima, otvorile su scenska nebesa i utisnule srebrenički bol u univerzalne okvire.

Svi elementi u funkciji ovog performansa: riječ, muzika, ples, korištenje rekvizite i izgled prostora, su gotovo sakralnog karaktera. Nastao je za sjećanje i opomenu.

Da se nikome nikada više ne dogodi!