U sklopu otvaranja specijalnog programa Narodnog pozorišta Sarajevo „Kultura na ulice 2023!“ u subotu, 17. juna 2023. godine, s početkom u 15:00 sati, građanke i građani imat će priliku uživati u multimedijalnim sadržajima na Pozorišnom trgu Susan Sontag.

U 15:00 sati program će početi umjetničkom instalacijom Rikarda Druškića “Beskrajna poezija pokreta – Prihvatanje plesa haosa i reda”, koja poziva posmatrače da “istraže složeni odnos između haosa i reda”, te likovnom kolonijom studenata Akademije likovnih umjetnosti Odsjeka za kiparstvo i Odsjeka za slikarstvo.

Otkako su se moja djela pojavila na Times Square-u u New Yorku, istraživao sam prezentaciju svoje umjetnosti na ulicama putem videoprojekcija, murala i instalacija. Ovo iskustvo je potvrdilo važnost iznošenja umjetnosti iz tradicionalnih prostora i njeno donošenje u javni prostor.

Projekat ‘Kultura na ulice’ ima veliku važnost za mene na više nivoa. Prvo, omogućava mi da podijelim svoju kreativnu viziju s ljudima koji se obično ne bave umjetnošću. Transformirajući javne prostore u uronjene vizualne doživljaje, ciljam na stvaranje inkluzivnog okruženja koje potiče znatiželju i dijalog.

Rikardo Druškić; Foto: Zlatan Menković

Rikardo Druškić; Foto: Zlatan Menković

Na kraju, sudjelovanje u projektu ‘Kultura na ulice’ mi omogućava direktnu interakciju s publikom, stvarajući veze koje nadilaze tradicionalne granice cijenjenja umjetnosti. Spajajući kreativnost sa svakodnevnim rutinama pojedinaca, težim da inspiriram osjećaj čuđenja, probudim maštu i razvijem dublje poštovanje prema umjetnosti“, izjavio je Rikardo Druškić.

U muzičkom dijelu programa pod nazivom „Live Music Session“ koji počinje u 16:30 sati učestvovat će priznati bh. muzičari: maestro Nenad Tešić (klavir), Aleksandar Arsić (truba), te Dinko Šimunović (kontrabas).

Festival Kultura na ulice 2023! je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava se na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

Projekat „Kultura na ulice!“ je multimedijalnog karaktera i izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Cilj projekta „Kultura na ulice!“ je da, kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvedbu, približi kulturu i umjetnost građanima.

Napomena: U slučaju vremenskih neprilika, organizator zadržava pravo promjene lokacija i termina