Baletni triptih „Infinitas“ Narodnog pozorišta u Beogradu biće izveden u utorak, 2. aprila, s početkom u 19.30 sati na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo. U baletnom triptihu „Infinitas“, rađenom u koreografiji Igora Kirova, Miloša Isailovića i Maše Kolar, sarajevska publika moći će uživati u igri solista i ansambla baleta Narodnog pozorišta Beograd.

Baletni triptih, kroz rad tri regionalna koreografa, započet na temeljima baletne historije, donosi različite plesne kreacije za baletni ansambl i pokazuje bogatstvo izraza baleta kao umjetnosti, što je bila ideja pri samom kreiranju ove predstave.

Makedonski koreograf Igor Kirov u svojoj koreografiji “Poema” istražuje koncept potrage za slobodom duše koja nikad ne prestaje da sanja, i predstavlja naše emocije i boje naše duše. U baletnom djelu „Poema”, na muziku Stanojla Rajičića i snimak izvođenja Beogradske filharmonije, autorski tim, pored Igora Kirova, čine i asistentkinja koreografa Mojca Majcen i kostimografkinja Olga Mrđenović.

Miloš Isailović je kreirao komad „Ptico, ne sklapaj svoja krila”, a žudnja je glavni pokretač u koreografiji, alat za oslobođenje i sazrijevanje. Muzika Enrika Josifa baletnog djela „Ptico, ne sklapaj svoja krila”, izvedena je kroz tri muzička medija koji čine originalni snimak Orkestra Narodnog pozorišta iz vremena nastanka ovog baleta, klavirsko izvođenje Vladimira Gligorića i muzičke dionice koje je stvorila Irena Popović Dragović po motivima znamenitog kompozitora.

Autorski tim, pored Miloša Isailovića, čine i dramaturg Bojan Đorđev, kostimografkinja Ida Ignjatović i asistentica koreografa Marija Bajčetić.

“Simfonijski triptihon”, rađen na koreografiju Maše Kolar, bazira se na muzici Petra Konjovića, obilježen je folklornom tematikom i inspirisan sa tri međusobno povezana izvora. Sam karakter se temelji na folklornoj muzici, obiluje užarenim ritmom plesne igre, ali i mračnim atmosferama.

U baletnom djelu „Simfonijski triptihon”, na muziku Petra Konjovića i snimak izvođenja Beogradske filharmonije, autorski tim, pored Maše Kolar, čine: dramaturginja i asistentkinja koreografkinje Maja Marjančić, koja uz Kolar potpisuje i idejno rješenje scenografije, te kostimografkinja Katarina Grčić Nikolić.

Radno vrijeme blagajne:

– Na dan izvođenja predstava u dva termina: od 9.00-11.30 i od 15.30-19.30 sati.
– Ostalim radnim danima: od 9.00-15.00 sati.