Foto: Velija Hasanbegović

Jučer je u foajeu Narodnog pozorišta Sarajevo, održana press-konferencija povodom predstavljanja premijernog repertoara NPS-a za umjetničku sezonu 2023/24, te upriličena dodjela nagrada za najbolja umjetnička ostvarenja u umjetničkoj sezoni 2022/23.

Umjetnička direktorica Drame Vedrana Božinović najavila je premijerni repertoar za predstojeću sezonu 2023/24, kako slijedi: Almir Imširević „Jedan je Muhamed Ali“ u režiji Dine Mustafića, autorica Bela Pinter „Seljačka Opera“ u režiji Andraša Urbana, autorski projekat Lee DeLong „Romeo i Julija“, te autorice Lane Bastašić „Uhvati zeca“ u režiji Lajle Kaikčije.

Vedrana je dodala i da je Drama Narodnog pozorišta Sarajevo producirala već jednu premijeru – autorski projekat Harisa Pašovića „Marlene Dietrich: Pet tačaka optužnice“.

U prethodnoj sezoni Narodno pozorište produciralo je 11 premijernih naslova, i to 7 dramskih, 2 operne i 2 baletne, dok je na sceni NPS-a izvedeno 112 repriznih predstava.

Narodno pozorište Sarajevo zabilježilo je 25 gostovanja, od čega na 10 festivala na kojima je osvojeno 15 nagrada.

Umjetnički direktor Opere Leonardo Šarić zahvalio se svim saradnicima, posebno sektorima Drame i Baleta, te orkestru Sarajevske filharmonije. Također, najavio je premijerne naslove za umjetničku sezonu 2023/24. G.Puccini “Madama Butterfly”, G.Gershwin “Blue Monday”, te Vincenzo Bellini “I Capuleti e i Montecchi”.

Predstave u Narodnom pozorištu Sarajevo posjetilo je 32.425 gledalaca, na specijalnom programu „Kultura na ulice 2023!“ producirano je preko 30 programa, koje je posjetilo 20.000 ljubitelja umjetnosti. „Pozorište na kućnoj adresi“ produciralo je 10 programa u općinama sa područja Kantona Sarajevo.

Evgeny Gaponko umjetnički direktor Baleta najavio je premijerni repertoar Baleta: „Sjećaš li se Doli Bel“,  „Bolero“ baletna premijera koja će biti izvedena u povodu 40 godina Zimskih olimpijskih igara, te balet „Carmen“.

Narodno pozorište Sarajevo bilo je domaćin za preko 56 gostujućih programa. U protekloj umjetničkoj sezoni, Narodno pozorište Sarajevo realiziralo je čak 11 premijera, te su tim povodom dodijeljene godišnje nagrade za najbolja umjetnička dostignuća.

Odluku o nagrađenima donio je stručni žiri u sastavu: Almir Imširević, Vesna Andree Zaimović i Halid Kuburović.

Za umjetnička ostvarenja u Baletu NPS nagrade su dobili: Flavio Alberto Valentino, nagrada za najboljeg mladog baletnog igrača za ulogu Mercutioa u baletnoj predstavi „Romeo i Julija“, Luisa Escamilla Rodriguez nagrada za najbolju mladu balerinu Pas de Deux u baletnoj predstavi „Giselle“, Ivan Salonski nagrada za najbolju sporednu ulogu Tybalta u baletnoj predstavi „Romeo i Julija“, Jovana Milosavljević Lovrenović nagrada za najbolju sporednu ulogu Mama Capuleti u baletnoj predstavi „Romeo i Julija“, Oleg Karatsev nagrada za najbolju glavnu ulogu Grof Albercht i Romeo u baletnim predstavama „Giselle“ i „Romeo i Julija“, Nataša Gaponko nagrada za najbolju glavnu ulogu Julija u baletnoj predstavi „Romeo i Julija“.

U Operi nagrađeni su: Hana Salihović nagrada za najbolju mladu solisticu za ulogu Kupido u opernoj predstavi „Orfej u podzemlju“, Amila Ravkić nagrada za najbolju sporednu ulogu Javno mnijenje u opernoj predstavi „Orfej u podzemlju“, Amir Saračević nagrada za najbolju glavnu ulogu Mario Cavaradossi u opernoj predstavi „Tosca“, Katarina Kikić Marić nagrada za najbolju glavnu ulogu Floria Tosca u opernoj predstavi „Tosca“.

Nagrađeni iz Drame su: Merima Lepić-Redžepović nagrada za najbolju mladu glumicu Babakina, Marfa Jegorovna u dramskoj predstavi „Ivanov“, Mak Čengić nagrada za najboljeg mladog glumca u dramskim predstavama „Hasanaginice“ i „Ivanov“, Amra Kapidžić nagrada za najbolju sporednu ulogu Ana Petrovna u dramskoj predstavi „Ivanov“, Ermin Sijamija nagrada za najbolju sporednu ulogu Lebedjev u dramskoj predstavi „Ivanov“, Maja Izetbegović nagrada za glavnu ulogu Saša u dramskoj predstavi „Ivanov“, te Aleksandar Seksan nagrada za najbolju glavnu ulogu Ivanov, Nikolaj Aleksejevič u dramskoj predstavi „Ivanov“.

Također, dodijeljene su posebne nagrade, pa tako specijalna nagrada piscu, glumcu i dramaturgu za dramsku predstavu „Što na podu spavaš“ dodijeljena je Darku Cvijetiću, Marijeli Hašimbegović nagrada za najbolju scenografiju za dramsku predstavu „Što na podu spavaš“, Vanji Ciraj Džudža nagrada za najbolju kostimografiju za opernu predstavu „Orfej u podzemlju“, te Paolou Magelliju nagrada za najbolju režiju za dramsku predstavu „Ivanov“.

Narodno pozorište Sarajevo se zahvaljuje svim svojim sponzorima, partnerima i prijateljima.

Treba izdvojiti da je ovogodišnji redizajn vizuala, kojim se najavljuju premijerni naslovi u novoj umjetničkoj sezoni, a nalaze se na zgradi Narodnog pozorišta Sarajevo, omogućio sponzor Audi Bosna i Hercegovina.