Foto: Velija Hasanbegović

Nakon duže pauze, predstava „Prst“ autorice kosovske spisateljice Doruntine Basha, 13. januara s početkom u 20.00 sati, bit će izvedena na sceni Sarajevskog ratnog teatra.

U predstavi igraju Selma Alispahić, Amila Terzimehić i Ana Mia Karić. Režiju potpisuje Sabrina Begović Ćorić, dramaturgiju Dubravka Zrnčić Kulenović, scenografiju i kostimografiju Adisa Vatreš Selimović, muziku Jelena Milušić i Enes Zlatar, a video Dejan Ćorić.

„Prst“ se smatra jednim od najboljih savremenih društveno-angažiranih tekstova napisanih u našoj regiji, a autorica je kosovska spisateljica Doruntina Basha. Sama priča nije vezana isključivo za Kosovo, već za cijeli prostor Balkana, a njena univerzalnost komunicira i dalje, te se odnosi na aktuelno pitanje pozicije žena u savremenom društvu.

U kontekstu novije historije i patrijarhalnih odnosa, ona na veoma uvjerljiv način prikazuje život dviju žena, svekrve i snahe, koje ne mogu više živjeti skupa, ali ni jedna bez druge. Predstava budi emocije, a također i prepoznavanje jer su odnosi rivalstva i međusobnih optuživanja svekrve i snahe, neovisno od njihove specifične situacije, tipični za šire prostore Balkana. U priči bez patetike, sa suptilnom dozom humora i ironije te tačnom psihološkom slikom likova, fantastična ženska ekipa napravila je predstavu koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Rezervacije ulaznica se mogu izvršiti putem brojeva telefona 033 664 070 (od 09.00 do 16.00 sati) i 061 850 745 (od 16.00 do 19.30 sati) ili putem e-maila blagajna@sartr.ba.