Foto: Velija Hasanbegović

U Narodnom pozorištu Sarajevo, u petak, 9. juna, s početkom u 19:30 sati premijerno će biti izveden najpopularniji i najizvođeniji romantični bijeli balet „Giselle“ kompozitora Adolphea Adama, u koreografiji i režiji Edine Papo prema majstorima Petipa, Coralli i Perrot.

Balet „Giselle“ će biti izveden uz pratnju orkestra Sarajevske filharmonije, kojom će dirigovati maestro Dario Vučić. Naslovne uloge Giselle i grofa Albrechta igraju solisti Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo, Tamara Ljubičić i Oleg Karatsev. U predstavi učestvuju solisti i ansambl Baleta NPS-a.

Najpopularniji i najizvođeniji romantični balet na svijetu, bezvremenska priča o slomljenom srcu i ljubavi koja prelazi granice ovozemaljskog života savršena je prilika za našu publiku da uživa u ljepoti plesa i priče. Iako je praizvedba Giselle bila davno, svojom estetikom i ljepotom ovaj balet i danas budi veliki interes i time ostaje svevremenski. Postoji saglasnost da je Giselle jedan od najljepših tradicionalnih baleta koji je baletskim umjetnicima skoro generacijski izazov da se u jednoj epohi nađe na repertoaru. To je razlog zašto se ovom naslovu vraćamo poslije jedne decenije. Naša Giselle u koreografskoj vizuri Edine Papo jeste osobena po fluidnosti u pokretu, strukturalnom skladu tradicionalnog i savremenog koji je plesačima dozvolio promišljeno i duboko igranje na emociju. Naš ansambl svojom kvalitetom i zajedništvom donosi novo gledalačko iskustvo, emotivno i čisto, sa zanimljivim dramskim ulogama, koje će vas uvjeriti zašto se Giselle smatra kraljicom romantičnoga baleta”, kazao je Dino Mustafić.

Asistentice koreografkinje su Alenka Ribič i Mia Jahić, scenografija je rađena prema rješenjima Slobodana Perišića, kostimografkinja je Amna Kunovac-Zekić.

Veliki obožavalac baleta, francuski pjesnik, pisac i kritičar Theophile Gautier tragao je, četrdesetih godina devetnaestog vijeka, za libretom koji će poslužiti kao priča za novi balet. U pjesmi Duhovi, poznatog francuskog romantičara Victora Hugoa, Gautier pronalazi motiv plesača osuđenih da plešu cijelu noć, dok motiv vila – djevojaka koje su umrle prije vjenčanja i svake noći izlaze iz grobova plešući vilinsko kolo u koje hvataju mladiće, prisiljavajući ih da plešu sve do smrti – pronalazi kod njemačkog pjesnika Heinricha Heinea u knjizi Kroz Njemačku.

Uz pomoć libretiste Vernoya de Saint-Georgesa, uz muziku Adolphea Adama i koreografiju Jeana Corallija i Julesa Perrota nastaje novi balet Giselle. U glavnoj ulozi zablistala je, 28. juna 1841. na sceni pariškog Theatre de l’Academie Royale de Musique, balerina Carlotta Grisi. Praizvedba je imala veliki uspjeh, a uloga Giselle donijela je Carlotti Grisi međunarodnu slavu.

Balet je postavljen na mnogim svjetskim scenama u koreografiji Corallija i Perrota sve do 1887. godine, kada je slavni francusko-ruski koreograf Marius Petipa postavio svoju verziju Giselle u Sankt Petersburgu.

Prvo reprizno izvođenje je u subotu, 10. juna 2023. godine, s početkom u 19:30 sati.

Radno vrijeme blagajne:

Na dan izvođenja predstava u dva termina od 9:00-11:30 i 15:30-19:30 sati, a ostalim radnim danima od 9:00-15:00 sati.