U petak, 10. maja, s početkom u 20 sati na sceni SARTR-a će biti održana premijera predstave “Exodus” rađene prema tekstu dramaturga Øysteina Stenea, a u režiji Gianluce Iumienta i Martina T. B. Thomasa.

Predstava “Exodus” u režiji Gianluce Iumienta je treći ključni dio trilogije koja istražuje temu migracija duž balkanske rute kroz tri različita poglavlja: prošlost, sadašnjost i budućnost. Radnja predstave smještena je u distopijsku budućnost u kojoj opstanak Zemlje visi o koncu. Nacije su pokrenule programe odabira migranata za kolonizaciju novootkrivene planete – posljednje nade čovječanstva.

Ova nordijska predstava fokusirana je na fiktivni “Norwegian Exodus program”, koji se reklamira kao najbolji na svijetu u smislu pravde, različitosti i jednakosti. Međutim, predstava postavlja kritična pitanja: da li je norveški program istinski pravedan ili maskira dublje kontradikcije i skrivene planove ispod svoje prividne političke korektnosti?

“Exodus” hrabro kritizira licemjerje Zapada po pitanju migracija. Ova iteraktivna predstava na zabavan način publici otvara prostor za razmišljanje o složenim globalnim temama.

Autorski tim predstave čine: Edoardo Petracci (muzika), Lejla Hodzić (kostimografija i scenografija), Martin T. B. Thomas (video edit), Nedim Pejdah (dizajn svjetla), Danijel Jurišić (dizajn zvuka) i Naida Čelik (grafički dizajn).

Kao dio projekta Kultura i kreativnost za Zapadni Balkan (CC4WBs) predstava “Exodus” je kofinansirana od strane Evropske unije. Projekat CC4WBs ima za cilj unaprjeđenje dijaloga na Zapadnom Balkanu kroz jačanje kulturnog i kreativnog sektora i razvijanje njegovog potencijala za društveno-ekonomski uticaj u ovom regionu.

Predstava “Exodus” također je podržana od strane Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO) koja podržava i unaprijeđuje regionalnu i multikulturalnu saradnju mladih na Zapadnom Balkanu. Programi RYCO-a usmjereni su na stvaranje mogućnosti za uključivanje mladih u aktivnosti koje doprinose međusobnom razumijevanju i pomirenju u građanskom, društvenom, obrazovnom, kulturnom i sportskom domenu.

Rezervacije ulaznica mogu se izvršiti putem maila blagajna@sartr.ba ili na telefone 033 664 070 i 061 850 745.