Ove sedmice na sceni SARTR-a publika će moći pogledati tri predstave. Večeras, šestog februara, sa početkom u 20h na repertoaru je predstava „Brašno u venama“ Igora Štiksa, a u režiji Borisa Liješevića. U srijedu, osmog februara, biće izvedena predstava „Sarajevo Feeling“ Almira Bašovića, u režiji Thomasa Steyaerta, a već u četvrtak, devetog februara, slijedi predstava „Neće biti smak svijeta“ Adnana Lugonića, u režiji Nine Nikolikj.

„Brašno u venama“ je predstava o porodici koju je rat rasuo po svijetu, a koja se poslije više od 20 godina susreće u jednom gradu, jednom stanu, jednoj noći. Ovo je ujedno i praizvedba teksta koji govori o emocionalnom i ideološkom jazu generacija i suočavanju sa prošlošću kao bitnim segmentom budućeg života. Drama povratka, susreta, progovaranja, krivice, prevazilaženja, raspleta i  pomirenja. Uloge u predstavi ostvaruju: Miki Trifunov, Kaća Dorić, Izudin Bajrović, Admir Glamočak, Selma Alispahić i Jasenko Pašić.

Drama “Sarajevo Feeling” Almira Bašovića se bavi generacijom rođenom početkom sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća, generacijom koja je ratom gotovo izbrisana. Mladi ljudi iz čina u čin osluškuju kako dolazi rat i narušava im ustanovljene odnose. “Sarajevo Feeling” jeste muzika, ljubav i ples. Tuga i usamljenost. Strah, sreća, naivnost i ranjivost. I nada i snovi. Predstava je realizirana u koprodukciji Sarajevskog ratnog teatra i Scene MESS. U predstavi igraju: Snežana Bogićević, Maja Salkić, Jasenko Pašić, Davor Sabo, Adnan Kreso, Amar Selimović, Igor Skvarica, Kemal Rizvanović, Lidija Kordić, Ivona Baković i Hana Zrno.

“Neće biti smak svijeta”, autora Adnana Lugonića, a u režiji rediteljice Nine Nikolikj. Predstava je nastala u koprodukciji Peripetija Production, Makedonskog narodnog teatra i SARTR-a.  “Već dok se izgovara prva replika, na maloj sceni oblikovanoj u scenski prostor koji treba da predstavlja i nalikuje na takozvani dom za sve životne potrebe, ali sa univerzalnom funkcionalnošću, tekst mladog autora Adnana Lugonića potpuno vas obuzima i bez ikakvih dodatnih efekata, sasvim ogoljeno i potpuno suštinski vas vodi niz likove jedne porodice koju čine otac i dvije sestre”, kaže Zvezdana Angelovska. U predstavi igraju: Dženana Džanić, Darja Rizova, Saša Handžić

Rezervacije ulaznica mogu se izvršiti putem brojeva telefona 033/664-070 i 061/850-745 ili putem maila blagajna@sartr.ba.