Foto: Velija Hasanbegović

Večeras je na platou Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine obilježen Međunarodni dan i Evropska noć muzeja muzičko-poetskim recitalom „Kad sevdah govori“. Ovaj recital predstavlja splet nekih od najljepših sevdalinki, prigodnih osvrta i poimanja samog sevdaha od strane poznatih pjesnika i književnika, te izvođača.

Koncept recitala potpisuje sopranistica i redovna profesorica na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu Lejla Jusić. Na sceni su se pridružili gitarist Elvir Solak i glumac Adnan Goro.

Recital je premijerno izveden u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine, a potom u atriju Arheološkog muzeja u sklopu Festivala „Ja BiH… Pet dana Sarajeva u Zagrebu”.

Koncert je realizovan uz podršku Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine, partnera „Kultura na ulice 2024“.

Kultura na ulice 2024! je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

Projekat „Kultura na ulice!“ je multimedijalnog karaktera i uključuje sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Cilj projekta „Kultura na ulice!“ je da, kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvedbu, približi kulturu i umjetnost građanima.

Napominjemo, u slučaju vremenskih neprilika, Narodno pozorište Sarajevo zadržava pravo promjene lokacija i termina.

Ulaz na sve programe u produkciji specijalnog programa NPS-a „Kultura na ulice 2024!“ je besplatan.